Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Arzén a borban?

A felperesek ugyan nem tudnak halálesetekrõl vagy megbetegedésekrõl, de azt állítják, hogy azok, akik a 83 olcsó és népszerû borfajtát forgalmazó cégek termékeit fogyasztják, „a tudtukon kívül az arzénnak való kitettség kísérleti alanyaivá válnak”.

Állításuk szerint egymástól függetlenül három laboratórium mérései is azt bizonyítják, hogy ezek a borok „veszélyesen” sok, egyes esetekben az elfogadhatónál 500 százalékkal több szervetlen arzént tartalmaznak. Ez szerintük azt jelenti, hogy napi egy-két pohárnyi arzénnal szennyezett bor veszélyes mérgezést okozhat a fogyasztónál.

A március 19-én benyújtott keresetben a felperesek anyagi kártérítést követelnek, valamint azt, hogy a bíróság kötelezze az alpereseket a borok címkéin feltüntetni azt, milyen veszélyes a szervetlen arzén fogyasztása.

A per híre némi riadalmat keltett a fogyasztók körében, akik a közösségi oldalakon osztották meg, hogy az mely márkákat érinti. Ezek közé tartozik egyebek között a Barefoot, a Cupcake, a Franzia, a Flipflop, a Rex Goliath és a Korbel valamint a Trader Joe”s áruházlánc olcsó Charles Shaw Zinfandelje.

Az alperesek többsége a CNN-nek azt állította, hogy a boraik fogyasztása ártalmatlan az egészségre, mások a folyamatban lévõ bírósági eljárásra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni, ismét mások pedig a Kaliforniai Borintézet elnevezésû kereskedelmi csoporthoz irányították át a kérdéseket, amely szerint „hamisak és félrevezetõek” a felperesek állításai.

Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szerves, vagy a természetben elõforduló arzént „alapvetõen ártalmatlannak” minõsítette, ám az elem szervetlen változata amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint karcinogén.

Az FDA az ivóvíz esetében egymilliárdból tíz egységben határozta meg a legmagasabb elfogadható arzéntartalom egységét. A felperesek ezt vették alapul, amikor azt állítják, hogy az olcsó kaliforniai borok túlnyomórészt szervetlen arzént tartalmaznak, amit a borászatok „felelõsségteljes borkészítési eljárásokkal” és „kifinomult mérõfelszereléssel” ki tudnának küszöbölni.

Az alperesek és szakértõk azonban megkérdõjelezik, hogy lehet-e az ivóvíz esetében meghatározott EPA-szabványt a borok esetében is alkalmazni. A CNN rámutatott, hogy a kaliforniai borokat importáló országok saját szabványt alkalmaznak. A kanadaiak egymilliárdból száz, az európai országok pedig kétszáz egységben határozták meg a bor megengedhetõ arzéntartalmát, ami a 10-, illetve a 20-szorosa az amerikai ivóvíz-szabványnak.

Forrás:
Ötvenentúl.hu
http://www.otvenentul.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Aranyérmes lett a magyar bor a tengerentúlon
NextContinue
Adózatlan olasz bort találtak egy budapesti óvóhelyen

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press