Április elsején nyit a Pécsi Borozó!
A Pécsi Borozó valójában egy virtuális borozó, egy nyomtatott (és egyben online) magazin, ahol beszélgetések folynak bor mellett, a borról, a borért. A lap célja megmutatni a nagyvilágnak és a borszeretõ olvasóközönségnek a Pannon Borrégiót – Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány borászait, kistermelõit, gasztronómiáját, specifikus helyi termékeit, kulináris értékeit, bevezetve az olvasót a borkultúrába. Nem egy újabb szaklap látott napvilágot: a Pécsi Borozó elsõsorban a fiatal és örökifjú borkedvelõt szólítja meg, de élvezhetõ nyelvezettel kíván szólni az érdeklõdõ turistához és a kíváncsi helybélihez.
A Pécsi Borozó szerkesztõsége elsõsorban fiatal pécsi borértõ és borszeretõ újságírókból áll, akiknek szívügye a térség borászata, gasztronómiai kultúrája. Emellett a lap szerkesztõsége rendszeres külmunkatársként neves magyar és külföldi borszakírókat is sorai közt tudhat, így az elsõ számban cikkel jelentkezik Frei Tamás és Cserna-Szabó András is.
Az elsõ számban a térség fiatal, ám a borrajongók körében egyre ismertebb borászait szólaltatják meg a lapban: Kiss Gábort, Iványi Zsófit, Ruppert Ákost és Szabó Zoltánt. A Pécsi Borozóban szemlézik a frissen piacra került borokat, de tematikus teszteket is böngészhet az olvasó: ez alkalommal a borászok kedvenc 2006-os fehérborait és a 2006-os év kadarkáit értékelte a magazin zsûrije. Bekerült a 25 legjobb magyar séf közé a Susogó étterem tanácsadó-séfje, Várvizi Péter, arculatot váltott és egyre sikeresebb a Bodri Borház, Indiában is ismerik már a Vylyan borait, és még sok információ, érdekesség található a Pécsi Borozó elsõ számában.
A Pécs Európa Kulturális Fõvárosa 2010 programban megfogalmazott Déli Kulturális Övezet a Pécsi Borozó szerkesztõinek értelmezésében Déli Borkulturális Övezet. Kitekintésekben Olaszországtól és Ausztriától, Szlovénián, Horvátországon és Szerbián át Romániáig mutatnak be borászokat, borvidékeket, éttermeket, séfeket, ételeket. És minden szám elõkészítése idején érkeznek majd vendégek is a régiónkba, az elsõ szám nagytesztjein Damir Fabijaniæ, a horvát Iæe & piæe gasztromagazin fõszerkesztõje értékelte a szakmai zsûrivel együtt a borokat.
A lap szerves része még a témához illeszkedõ könyvek bemutatása, valamint egy régiós ínyenc programajánló is.
A Pécsi Borozó ezentúl évente négy alkalommal jelenik meg, évszakok szerint és elsõsorban vinotékákban, éttermekben, pincészetekben, információs-turisztikai irodákban találkozhatunk vele a Pannon Borrégióban. A lap ingyenes, a szerkesztõi pedig bíznak benne, hogy találnak annyi lelkes borkedvelõt, gasztronómiai ínyencet, akik támogatásukkal segítik majd a lap fennmaradását.
Kapcsolódó weboldal