Alzheimer-kór, bor, sör
Nem arról van szó, hogy az emberek ezután elkezdjenek inni, vagy több bort igyanak, mint eddig szoktak.
Az elmúlt évszázad hetvenes éveiben kutatók 1709, 65 évesnél idõsebb ember bor-, sör- és pálinka-ivási szokásait vizsgálták. A kilencvenes években azután ellenõrizték, hogy közülük hányan betegedtek meg Alzheimer-kórban. A felmérés eredményét közölte a Neurology címû amerikai orvosi szaklap.
Ezek szerint több mint ötven százalékkal kisebb volt az Alzheimer-kórban megbetegedettek száma azoknak a körében, akik legalább hetente vagy havonta egyszer bort ittak. Annak ugyanígy hasznára vált a borfogyasztás, aki minden nap ivott belõle. Ez a pozitív eredmény azonban csak a bor esetében volt kimutatható. Azok például, akik havonta egyszer ittak sört, kétszer akkora valószínûséggel betegedtek meg Alzheimer-kórban, mint azok, akik csaknem soha nem kortyoltak árpalét.
A tudósok szerint a borhatás lehetséges magyarázata abban keresendõ, hogy a bor gazdag az úgynevezett antioxidánsokban, mint amilyen például a vörösborban található flavonoid. Ez a magyarázata annak is, hogy a vörösbor jótékony hatású a szívbetegségekkel szemben. A tudósok számára nem annyira az alkohol élvezete, mint inkább a jövõbeni kutatás számára megnyíló lehetõség a fontos. \”Az eredmények izgalmasak, mivel azt jelenthetik, hogy a borban található anyagok megakadályozhatják az Alzheimer-kór kialakulását. Ha így áll a dolog, akkor kidolgozhatók kezelési eljárások ezeknek az anyagoknak az alapján. Elvégre nem kell, hogy okvetlenül a borral legyen kapcsolatos az eljárás\” – idézte doktor Truelsent az APA jelentése.
Forrás:
Stop.hu
http//:www.stop.hu