Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Alternatív bortartósítási eljárás

Új, alternatív eljárással, kén-dioxid nélkül teszik tartóssá a bort a stuttgarti Fraunhofer Biotechnikai Kutatóintézet tudósai.

A borra alkalmazott „hideg pasztörizálás” során az italt nitrogénnel vagy az argon nevû nemesgázzal keverik össze, a nyomás megemelkedik, majd hirtelen lecsökken – magyarázta Ana-Lucia Asquez-Caceido élelmiszertechnológus. A nyomáskülönbség mechanikusan károsítja a mikroorganizmusok sejtjeit, szétzúzza azokat.

Az eljárást eredetileg egy német cég dolgozta ki gyümölcslé tartósítására. Mivel a borban oldott szulfitok (a kénessav sói) allergiás reakciót válthatnak ki, a tudósok ezzel az eljárással szeretnének a borászoknak alternatívát nyújtani.

Forrás:
ma.hu
http://www.ma.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
A hagyomány folytatódik – Ismét Borász foci Etyeken
NextContinue
Hamisított olasz bor áraszthatja el a világot

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press