A zenétõl függ, milyen bort kéne igyunk?
Az Edinburgh-i Egyetem pszichológusai egy chilei bortermelõ céggel együttmûködve vizsgálódtak, és arra jutottak, hogy a különbözõ zenék az agy más-más területét aktiválják, és ennek függvényében ízlik másként ugyanaz a bor más-más zenét hallgatva hozzá.
A kutatók ajánlása szerint keményebb zenére – Jimi Hendrix vagy a Rolling Stones muzsikájához – Cabernet Sauvignon „csúszik” a legjobban, de klasszikus mûvek között is akadnak ehhez a borhoz passzolók, például a Carmina Burana erõteljes részei. A pszichológusok méricskélése szerint ezt a bort 60 százalékkal érzi erõsebbnek, ízgazdagabbnak iszogatója, ha ilyen zenét hallgat hozzá, mint ha semmilyet, azaz csendet.
Chardonnay-hoz amúgy Robbie Williams, Tina Turner vagy Kylie Minogue egyes dalai mennek, a Merlot borfajta Otis Reddinghez passzol.
A „zenebora” kutatgatás Aurelio Montes chilei borász ötlete volt, aki egyébként gregorián zenét „hallgattat” boraival, hogy finomabban érjenek. Szerinte ugyanis a finom rezgés, melyet ez a muzsika kelt, javítja a bor minõségét.
Egy brit bormagazin – a Wine and Spirit – szerkesztõje szerint eljöhet a kor, amikor egy rangos étteremben az ét- és itallap mellé már zenelapot is adnak.
Forrás:
MTI
http://www.mti.hu