A villányi borvidék adta Európa legjobb fehérborát
A villányi borász alkotását a múlt év végén, a Decanter magazin angol nyelvû kiadása által tartott hagyományos éves versenyen választották Európa legjobb fehérborává. A siklósi Zuhánya dûlõben termett szõlõbõl Chardonnay, Rajnai rizling és Muscat Ottonel házasításával készült Serenával olyan fehérbort akart készíteni, amely mindenben tökéletesen megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyek egy mai modern fehérborral kapcsolatban élnek a világban.
Egyszerre friss, gyümölcsös, ásványos, visszafogottan illatos, könnyed, és nem túl magas alkoholtartalmú. A hideg erjesztéssel készült, kizárólag tartályban erjesztett, 2009-es reduktív siklósi fehérrel úgy érzi, sikerült eltalálnia e kényes egyensúlyt. A Serenát egyébként a magyar uniós elnökséggel összefüggõ közelmúltbéli honi szavazáson is a legjobb fehérbornak találtak.
Malatinszky szerint a Decanter-díj azért is kiemelkedõ, mert a szakmai lapot a világ 70 országában olvassák, és irányadó a maga nemében. Ráadásul leszámol olyan leegyszerûsítésekkel is, amelyekkel õ tudatosan megy szembe, mint például az, hogy a villányi kizárólag vörösboros borvidék.
Forrás:
bama.hu
http://bama.hu