A világ borai a hûség városában
A VinAgora szervezõi 2000-ben világelsõként teremtették meg a bírálati folyamat teljes informatikai hátterét, mely technológiát egyre több helyen, Európa számos országában alkalmazzák nagy sikerrel. A verseny során a borok három szempont szerint kapnak komplex értékelést. A bírálók elsõdlegesen – az OIV által bevezetett – 100 pontos skálán értékelik a borok minõségét, végsõ átlagpontszámot megadva. Ezután a bor karakterét meghatározó összetevõk mennyiségének értékelése, vagyis a borprofil meghatározása következik pókhálódiagram segítségével. Végül elkészül az aromalista, ami nem más, mint a borra legjellemzõbb illat- és zamatkomponensek felsorolása. A nevezõk a borversenyt követõen kézhez kapják az eredményösszesítõt és boraik részletes leírását.
Idén elõször a késõi szüretbõl származó, botrytizált, jég- és erõsített borok elbírálására egyedi összetételû, e kategóriák bírálatában nagy tapasztalatú szakértõkbõl álló bizottság alakul. A „különleges borok” kategóriája számára létrehozott zsûri tagjai Franciaországból, Németországból, Portugáliából, Spanyolországból, Svájcból és Magyarországról érkeznek.
A hazai és a nemzetközi borászatok körében nagy tekintélyt, komoly elismerést kivívott VinAgora aktív tagja a ViniFednek, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének, s kiérdemelte a Nemzetközi Szõlõ és Bor Hivatal (OIV) s a Nemzetközi Borász Szövetség (UIOE) szakmai védnökségét is.
Az idén június 18-20. között megrendezendõ versenyt követõen július 3-án kerül sor az Európában egyedinek számító VinAgora Borgálára Budapesten, a Vörösmarty téri Üvegpalotában. Itt bepillanthatnak az érdeklõdõk a borversenyek zárt világába, megismerkedhetnek a minõségi borok kiválasztásának módszereivel. Az eredményhirdetést követõen, az elért pontszámok, borprofil és aromalista ismeretében, kóstolót kaphatnak a VinAgora Borversenyre benevezett több száz borból. A borversenyen kiemelkedõ eredményeket elért mintákból irányított, 50 perces tematikus kóstolókat szerveznek a rendezõk; ennek során nyolc-nyolc bort lehet az adott kategóriában avatott szakember vezetésével megismerni.
Forrás:
hvg.hu
http://www.hvg.hu