A tokaji édesítése miatt távozik a cégvezér
Az állami tulajdonú Tokaj Kereskedõház (TK) Zrt. vezérigazgatója, Kiss István szerzõdése közös megegyezéssel szûnik meg január 31-én. Pénzügyi szakember, Goreczky Gergely váltja, aki eddig az OTP-nél dolgozott.
Borvidéki szakemberek szerint a tokaji borok édesítése körül kialakult vita okozta azt a helyzetet, hogy az állami borászati cég vezetõjének fel kellett állnia székébõl. A kormány bizalmát élvezõ Tokaj-hegyaljai borász csoport régóta szeretné elérni, hogy a borok utólagos javítását tiltsák meg a borvidéken.
Az úgynevezett visszaédesítést jelenleg általában szõlõbõl származtatott sûrítménnyel végzik a borászok, korábban ezeket nevezték minõségi boroknak. A magukat minõségi borászatokként pozícionáló pincészetek azonban úgy gondolják, több drága bort tudnának értékesíteni, ha a kereskedõház és a kisebb vállalkozások nem rontanák a piacot az olcsó boraikkal. Szerintük az lenne a tokajit megilletõ árszint, amit õk meghatároztak.
A gazdák is éreznék a változást
A vita azért alakult ki, mert a Tokaj Kereskedõház eladott borainak 60-70 százalékát az édesített, olcsóbb árkategóriájú borok teszik ki. Ez készül annak a 2500 termelõnek a szõlõjébõl, akik szerzõdéses kapcsolatban állnak az állami tulajdonú borászattal. Vagyis ha módosítják a szabályozást, az kihat a borvidéki gazdák sorsára is. Ha maguk is drágább bort készítenek, és nem tud annyit értékesíteni a cég, mint amennyit jelenleg, akkor kevesebb alapanyagra van szüksége, az átvett mennyiség meg sem közelítené az utóbbi években megszokott 100-120 ezer mázsát. Annyira, hogy az édes borok természetes alapanyagaként felhasználható szõlõ évente a felvásárolt termés alig 5-10 százalékát teszi ki.
A másik lehetõség az édesített borok visszaminõsítése, amit viszont a mostani árnál is olcsóbban tudna eladni a társaság. Ebben az esetben a szõlõfelvásárlási árak csökkennének. Úgy tudni, a vezérigazgató ebbe a bizonytalan helyzetbe nem akart belemenni, ezért kellett távoznia. Korábban több szakmai fórumon is elmondta: számításaik szerint a változás több százmillió forint veszteséget eredményezne a cégnek. Ebbõl következik, hogy a minõségi változást csakis állami támogatással lehetne megvalósítani, amirõl állítólag a tulajdonos MNV Zrt. hallani sem akar.
Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, egyben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke érdeklõdésünkre azt mondta: a tokaji borok 80-85 százalékát édesített borként értékesítik a pincészetek. Véleménye szerint a szabályozás bármilyen mértékû változtatása elõtt komoly piackutatást és gazdasági elemzést kellene végezni, hogy várhatóan miként reagálnak arra a fogyasztók. A 700-900 forintos árkategóriájú borok helyett leveszik-e a polcról a drágábbat, avagy keresnek egy másik – nem tokaji – édes bort ugyanazért az árért.
Aki megy és aki jön
Kiss István, aki 2009 óta irányítja a Tokaj Kereskedõházat nem kívánta kommentálni a történteket. Annyit árult el a jövõjével kapcsolatban, hogy újra a tolcsvai családi pincészetükben dolgozik majd édesapjával együtt.
Utódlásáról az MNV Zrt. közleményt adott ki. Ezek szerint február elsejétõl Goreczky Gergely a TK Zrt. vezérigazgatója. A sárospataki születésû, jelenleg Budapesten élõ közgazdász szakember hazai és nemzetközi pénzintézeteknél szerzett értékesítési, vállalatirányítási és hálózatépítési gyakorlatot.
Forrás:
fn24
http://fn.hir24.hu