A tokaji borért lobbizik
Tabajdi Csaba a franciaországi Cambremerben tartott elõadást. „Az európai élelmiszerek minõségpolitikai szabályozása kettõs célt tûz maga elé: meg kívánja õrizni az európai élelmiszerszektor sokszínûségét, a helyi és regionális ízeket, miközben erõsíteni kívánja a termékek versenyképességét a globális és az európai piacon” – mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezõgazdasági Bizottságának magyar tagja.
A képviselõ a franciaországi Cambremerben évente megrendezésre kerülõ mezõgazdasági fesztivál meghívott elõadójaként beszélt az Európai Unió minõségpolitikájáról, annak várható jövõbeni alakulásáról és a nemrég elfogadott szõlõ- és borreform alkalmazásának gyakorlati tapasztalatairól.
Tabajdi Csaba a tanácskozáson felvetette a közelmúltban a Tokaji elnevezés használata körül ismételten kiújult névvitát és ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy az uniós borrendtartás további finomításra szorul. „A Tokaji elnevezést övezõ névvita nem csak magyar-szlovák viszonylatban jelentkezik, hanem ráirányítja a figyelmet az uniós nyilvántartási rendszer bizonytalanságaira. A Bizottság a Tokaji esetében hibázott, amikor a szlovák kérelmet bejegyezte, ám ezt a hibát más eredetvédett termékek esetében is megteheti.
Ezért az összes uniós tagállam érdeke, hogy finomítsuk, egyértelmûvé tegyük a jogszabály gyakorlati alkalmazását” – mondta a magyar EP képviselõ, aki a cambremer-i szakmai fórumon újabb francia és nemzetközi szövetségeseket keresett a Tokaji-ügyében. A tanácskozáson felvetõdött, vajon az új szabályozás nem vezet-e az európai élelmiszer-választék csökkenéséhez, a helyi- és regionális ízek eltûnéséhez, a tagállami szuverenitás korlátozásához. „Az uniós szintû védelemre éppen azért volt szükség, hogy megõrizzük ezt a sokszínûséget és a kisebb mennyiségben termelt, speciális termékeket is versenyképesebbé tegyük. A földrajzi oltalmat élvezõ borok védelme három szinten valósul meg.
Helyi-, regionális szinten a hegyközségek keretein belül maguk az adott termõterületez tartozó borászok felelõsek a termékleírások elkészítéséért, valamint a termõterület lehatárolásáért. Õk azok tehát, akik meghatározzák a bor minõségi kritériumait, mert õk a szakértõi a kérdésnek. Nemzeti szinten az adott ország összefogja a különbözõ borvidékek eredetvédelmi szabályozását, majd ezt továbbítja az uniós szintre, az Európai Bizottsághoz, amely a jogszabályoknak megfelelõen bejegyzi, vagy elutasítja az eredetvédelemre vonatkozó igényt. Ebben a folyamatban tehát minden történelmileg kialakult, hagyományos borfajtát és termelési eljárást védelemben tudunk részesíteni, és ezt a védelmet uniós szintre tudjuk emelni” – mondta a szocialista delegáció vezetõje.
Forrás:
HírExtra
http://www.hirextra.hu