Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

A tokaji bor gyógyszer, és kozmetikum is

Barnacukor, méz, tokaji – ezek az alapvetõ kozmetikai kellékek egy budapesti szálloda wellnessrészlegében. A testradírozást úgy végzik, hogy a tokaji törkölypálinkát barnacukorral keverik össze és a testre kenik. Rövid idõ után jöhet a frissítõ zuhany, majd következik a gyengéd svéd masszázs meleg olajjal, és ha szükséges, egy enyhet nyújtó ízületi borogatás tokaji borpárlat felhasználásával. Az arckezelést mézes masszázs zárja.

A megszépült hölgy a wellness részleg elhagyásakor egy pohár tokajival koccinthat az eredményre. A leghíresebb magyar bor eme sajátos alkalmazása nagyon népszerû a szállodában, amely egyébként a magyar borokból – köztük a tokajiból – több száz félét kínál a külföldi vendégeknek. A tapasztalataik szerint az itt lakók jelentõs része megkóstolja a magyar hegy levét – és nemcsak a francia, olasz, amerikai vagy chilei borokat

Az öregek teje, természetes gyógyszer

”E borokban az a csodálatos, hogy különös gyógyító erõvel bírnak. A lélek hibáiban igen hasznos. Eredmény tekintetében edzõ, erõsítõ, igazán az öregek teje, mértékletesen, különösen este bevéve, sokat használ a szaporaságra…” (prolificatio). (…) Ivása elûzi az álomkórságot, meggyógyítja a forró negyednapos lázt, csillapítja a több órai fõfájást, s az embert helyreállítja, ki már a haldoklóhoz hasonlított…” (Szirmai Szirmay Antal: Topographica inclyti Comitatus Zempleniensis, 1803).

A tokaji borok gyógyító hatásáról a világban számos feljegyzés, kutatás, hiedelem létezik. Általános egészségjavító hatást tulajdonítanak mindenütt nekik, emésztõ- és idegrendszeri panaszok gyógyítása, vérszegénység megelõzése céljából ezen túl is ajánlják õket. Ma már az is tudományos tény, hogy fogyasztásuk javítja a fizikai ellenállóképességet, csontképzõdés szempontjából pedig kedvezõ magas foszfortartalmuk. A tokaji aszú sokáig a magyar gyógyszerkönyvekben is gyógyhatású anyagként szerepelt. Egyetlen feljegyzést sem lehet találni ugyanakkor arról, hogy a tokaji borok mely összetevõjének tulajdonítottak ilyen jótékony, egészségjavító hatást.

Közismert, hogy a magas természetes cukor- és savtartalom roboráló hatással bír, emellett a szívelégtelenség megelõzésében és leküzdésében is segíteni tud. A borok alkoholtartalma a központi idegrendszerre enyhe nyugtató és altató hatást gyakorol. Napjaink kutatásai a tokajiban meglévõ egyéb, pozitív élettani hatást kifejtõ vegyületek vizsgálatára irányulnak, hiszen az európai jogharmonizáció keretében elengedhetetlenül szükséges, hogy ezekrõl pontos adatokkal rendelkezzünk. A legfontosabb ilyen élettani hatású vegyületek a polifenolok, biogén aminok, fémionok, vitaminok és a penicillin.

Dr. Tokaji

A borokban a biogénaminok aminosavakból keletkeznek. Ide tartozik a hisztamin (allergén vérnyomáscsökkentõ), a tiramin (vérnyomást növelõ) és a szerotonin. A szerotoninnak fontos szerepe van az ingerületek átadásában, ezen kívül a depressziós megbetegedések lehetséges gyógyszere. Amikor este valaki fáradt vagy ideges, és nyugtató helyett egy pohár bort iszik, meglehet, hogy épp a borban lévõ szerotonin lazítja el, „dobja fel”. Ez a csodálatos anyag aszúinkban 1-10 mg/l mennyiségben található meg (már az 1 mg/l koncentráció is kiemelkedõnek számít), amely érték magasabb, mint bármely más fehér-, vagy akár a vörösborokban.

Az aszúbogyók és a tokaji borkülönlegességek esetében a kálium, a kalcium és a magnézium a legjelentõsebb fémionok. A kálium segít a szívizomzatnak, a reflexek, valamint az izommozgások koordináltságáért felelõs. Hiánya szívritmuszavarokat okoz, gyorsítja a pulzust és csökkenti a vérnyomást. A kalcium nyugtatóan hat a gyomor és béltraktus idegeire, segíti az epekiválasztást és erõsíti a csontállományt. A magnézium a fermentumokat aktiválja és véd az érelmeszesedéstõl. Hiánya idegességhez vezet.

Vitaminok

A borokban általában sok olyan létfontosságú vitamin, ásványi anyag és nyomelem van, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. E mennyiségek alapján a borokat nem tekinthetjük alapvetõ vitaminforrásnak, szerepük viszont mégis jótékony lehet csökkent táplálékfelvétel, avagy kiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén (például míg a B5-vitamin, azaz a pantoténsav napi szükséglete 10 mg, addig a borokban átlagosan 1 mg található literenként). A tokaji eszenciában a többi borhoz mérten jóval magasabb koncentrációban fordul elõ néhány B-vitamin (például a B6-vitamin, a piridoxin, amelynek koncentrációja a 108 mg/kg-ot is elérheti). A B-vitaminok szervezetre gyakorolt hatása sokrétû: vércukorszint-szabályozás, izomfeszültség, illetve belsõ elválasztású mirigyfunkciók javítása, vagy akár idegrendszeri gyengeségek orvoslása. A B12-vitamin pedig segít a vas megkötésében, a vörösvértestek képzõdésében, így a vérszegénység ellen hat.

Penicillin

A nemesrothadás során a Botrytis cinerea nevû penészgomba az aszúbogyók felületét átjárhatóvá teszi az egyéb penészgombák számára is, így elsõsorban Penicillium és Aspergillus törzsek gazdagítják e társult penészgomba flórát.

Az aszúbogyó belsejében, valamint az aszúborokban jelen vannak különbözõ illó fenolok (ánizsaldehid, egyéb fahéjsav-származékok), valamint a cisztein, és a valin aminosavak.

A penicillin-tartalom 0-74 mg/kg nagyságrendben mérhetõ. (Ha tekintetbe vesszük, hogy a különbözõ penicillin-gyógyszerek egyszeri terápiás adagja mintegy 600 mg, akkor általánosságban kijelenthetõ, hogy az orvosilag indikált mennyiség legfeljebb 12 %-a található meg 1 kg aszúszemben.)

A kulturált borfogyasztás kritériumainak megfelelõ 1-2 dl bor tehát, ha csekély mennyiségben is, de tartalmazza a Penicillin-V -t.

A tokaji borok beltartalmi paramétereiket tekintve tehát jótékony hatásúak. A kedvezõ élettani hatással rendelkezõ vegyületek jelenléte erõsíti a bizalmat a termékkel szemben, amely a késõbbiek folyamán megkülönböztetõ jegyként mint marketingeszköz szerepelhet a világ nemes-édes borainak kínálatában.

Forrás:
Klikkhír
http://www.klikkhir.hu

Post Tags: #tokaji

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Még névtelen az olasz tokaji
NextContinue
III. Újévi Borászati Tanfolyam 2008

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press