A Tokaji Aszú engedelmessé teszi a nõket
Götz István hercegkúti borász szerint az idei szüret az elõzõ évekhez képest nagyon jól alakul a minõség szempontjából.
– Régen volt ilyen, hogy már a szüret elejétõl kezdve 22-23 mustfokkal szüreteljük a szõlõket. Az értékesítés szempontjából közel sem vagyunk elégedettek, mert nagyon kevés a felvásárló a borvidéken. Mi, családi pincészetként elég sok szõlõt dolgozunk fel. Borként értékesítjük, de sajnos rá vagyunk kényszerülve arra, hogy szõlõt is értékesítsünk. Idén azonban nagyon keveset fizetnek érte, ezért az árért már nem nagyon éri meg a termelése. Ráadásul a bor is nagyon nyomott áron adható el.
Ez a tábla, ami ön mögött van, egy nagyon szép fekvésû. Itt milyen fajták találhatók?
– Ez egy viszonylag új ültetvény, alig öt éve telepítettük. A hozzánk közelebb esõ terület Furmint-Hárslevelû, a fenti az színtiszta Sárga muskotály ültetvény. Mintegy 40 ezer tõkét talál itt, korszerû fém támrendszerrel.
Kevés borkedvelõnek van olyan szerencsére, hogy egy királynõ kínálja a királyok borával. Itt azonban ebben is része lehet a betérõnek.
– Tavaly rendezték meg elsõ alkalommal Magyarország Országos Borkirálynõje választását Tarcalon, a Hatputtonyos Borfaluban. Én Sárospatak elsõ borkirálynõjeként a térség képviseletében vettem részt a versenyen – meséli Götz Ildikó, Magyarország elsõ borkirálynõje. – A szakmai megmérettetés sokoldalú volt. Kaptunk tesztkérdéseket a borvidékkel, a borkínálással kapcsolatban, de a gyakorlati feladatok sem hiányoztak. Ilyen volt például a borfelismerés kóstolás alapján, lopózás, dugóhúzás, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Az országos versenyen az általam képviselt térséget, borvidéket kellett bemutatni, és egy általam választott bort, a borkirálynõ borát jellemezni. Nekem nagy elõnyt jelentett a családi vállalkozásunk, ahol a mindennapi feladatokból aktívan kiveszem a részemet.
Borkirálynõnek lenni nagyon nagy megtiszteltetés, de nagyon sok elvárással is jár. Én próbálom itthon is, külföldön is képviselni a magyar borászatot, hogy a magyar borokat újra a világ élvonalába emelhessük. A száraz borok közül az én kedvencem a Sárga muskotály, természetesen a családi pincénkbõl. Az édesek közül a 2000-es évjáratú, hatputtonyos Tokaji aszúborunk a kedvencem. Édesapám szava járása szerint ez az a bor, ami a nõket engedelmessé, a férfiakat pedig határozottá teszi.
Forrás:
Agro Napló
http://www.agronaplo.hu/