A szlovák bortermelõk üdvözlik a szigorítást a tokaji aszú termelésében
A magyar döntés, amely a tokaji borok minõségének és exkluzivitásának növelését célozza, luxusterméket csinál a magyar tokajiból, ugyanakkor paradox módon Szlovákiában továbbra is elõállítható lesz a tokaji borok 3-4 puttonyos, olcsóbb és kevésbé minõségi változata – állapította meg a lap.
A HN szlovákiai bortermelõket megszólaltatva rámutat: a Szlovákiában elõállított bor a tokaji össztermelésének alig tíz százalékát adja, s annak exportja gyakorlatilag a nullával egyenlõ. Hozzáteszi: a minõségi szigorításnak köszönhetõen egyes külföldi piacokon valószínûleg megélénkül majd az érdeklõdés a szlovákiai gyártású 3-4 puttonyos tokaji iránt, részben mert olcsóbb, részben amiatt, mert a jövõben a világon egyedülálló termék lesz.
A szlovákiai bortermelõk nagy meglepetésként értékelték a magyar döntést, amelyrõl egyikük véleménye szerint hamarosan kiderülhet, hogy “zseniális marketing lépés vagy tévedés volt-e”.
A kérdésre adható választ megelõlegezi a szlovák lapban a téma kapcsán megjelent, “Harc a puttonyokért” címû kommentár írója, aki úgy véli: a szlovák tokaji annak mennyisége és gyakorlatilag nullás exportja miatt eddig sem tudta veszélyeztetni a magyar tokaji domináns helyzetét, most pedig bebizonyosodott, hogy a tokaji körüli vitában a magyarok sokkal inkább az elvet, mint az egyes intézkedések hatékonyságát tartották szem elõtt.
Megjegyzi: “tiszta bort öntve a pohárba” látni kell, hogy a (tokaji bor) magasabb minõségi szintjének Szlovákiában sohasem volt hagyománya, az alacsonyabb minõségi kategóriába tartozó 3-4 puttonyossal pedig biztosan nem sikerül elárasztani a világot.
Forrás:
MON
http://www.mon.hu