A Sziget Szervezõiroda gasztro-fesztivállal bõvíti hazai portfolióját
Miután az elmúlt években, mind a Sziget Szervezõiroda egyéb rendezvényein, mind a hazai rendezvénypiacon jelentõs fejlõdés és érdeklõdés volt tapasztalható a gasztronómiai kínálat terén, a Sziget Kft. vezetõi úgy döntöttek, hogy átveszik a nekik felkínált Budai Gourmet szervezését. A komoly hagyományokra visszatekintõ eseményt – a korábbi értékeit megtartva – a meglévõ gasztronómiai rendezvénypalettától jelentõsen eltérõ koncepció szerint kívánják a jövõben megszervezni.
A Gourmet – a nevéhez méltóan – a gasztropalettáról kizárólag a minõségi termékeket és szolgáltatásokat kívánja befogadni és bemutatni, ezzel is elõsegítve a hazai gasztro-kultúra minõségi fejlõdését és népszerûsítését. Az eddigi résztvevõk körét és a tematikát jelentõsen kibõvítve, minél teljesebb képet kívánnak adni a szervezõk a minõségi gasztronómia világáról, egyrészt bemutatva az alapanyagoktól, a termelõkön át, a kereskedõkig a háttéripar szereplõit és kínálatát, másrészt a legjobb éttermektõl a legjobb borászatokig vagy pálinkafõzdékig felvonultatják a hazai gasztro élvonal már bizonyított reprezentánsait.
Meghívják a hazai gasztro-rendezvények legkiemelkedõbb szereplõit is a legjobb halászléfõzõktõl a kolbászosokig, a sajtkészítõktõl a méz vagy szörpkészítõkig. A szakértõk által elvégzett minõségi szelekció után ízelítõt kaphatnak a látogatók a legjobb kereskedelmi forgalomban beszerezhetõ termékekbõl is, a pezsgõktõl az ásványvizeken át a kávé és tea különlegességekig. A rendezvényen rendhagyó módón egy piactér is kialakításra kerül, ahol válogatott kistermelõk és piacosok kínálhatják majd a portékájukat. „Olyan minõségi gasztro-fesztivált tervezünk, ahol bemutatkoznak majd Magyarország legjobbjai, a kistermelõktõl a csúcsgasztronómiát képviselõ konyhákig, a kézmûves borászatoktól a legjobb kolbász vagy sonkakészítõkig”- nyilatkozta Gerendai Károly, a Sziget Szervezõiroda vezetõje, aki a kulturális rendezvények szervezése mellett éttermével a csúcsgasztronómia terén is komoly nemzetközi eredményeket ért el, ezzel felrajzolva hazánkat Európa fesztivál-, és gasztro-kulturális térképére. A Sziget Szervezõiroda a rendezvény szakmai partneréül felkérte a legnevesebb hazai gasztronómiai szakembereket (séfektõl, a szakírókon át, a kereskedõkig) közösen megálmodva a rendezvény koncepcióját is. „A legjobb kezekben fejlõdhet tovább a Budai Gourmet. A legkiválóbb szakemberek tudásával és a Sziget szervezõi hátterével, könnyen elérhetõ, hogy a Budai Gourmet a legnevesebb és legjobb legyen a hasonló jellegû események között.” – mondta Haris György a rendezvény megálmodója és korábbi fõszervezõje,
A szervezõk a tematika megválasztásánál arra törekedtek, hogy ne konkurenciát teremtsenek a meglévõ gasztronómiai eseményeknek, hanem azok szervezõivel – lehetõség szerint – együtt is mûködjenek. „Ez a rendezvény mindenbõl a legjobbak kiválasztására és bemutatására törekszik, egyfajta esszenciális csúcsrendezvénye kíván lenni a magyar gasztronómiai közéletnek. A szakemberek és szakmai szervezetek közül is a legjobbakat kérjük fel, hogy legyenek partnereink egy-egy szakterület megszervezésében. Így például terveink szerint a Dining Guide szervezésében megrendezésre kerül egy nemzetközi gasztronómiai verseny a régió legjobb éttermei között is a legjobbat díjazva” – mondta el a fõszervezõ Gerendai.
Az eseményen természetesen minden kipróbálható, megkóstolható és megvásárolható lesz a bloggerek fõztjétõl, az alapanyagokon át, a legjobb séfek mûremekeiig. Az érdeklõdõ amatõrök folyamatosan képezhetik magukat a szakemberek és a fõzõiskolák elõadásain, a profiknak pedig egy külön szakmai napot rendeznek a szervezõk, ahol a hazai legjobbak mellett nemzetközi szaktekintélyek tartanak elõadásokat. A rendezvény „szakmai” kezdõnapján rangos zsûritagok segítségével megválasztják majd egy-egy termékkategória legjobbjait, hogy másnap már a nagyközönség felé is nyitott eseményen a látogatók megismerkedhessenek a szakemberek által legjobbnak tartott „Gourmet-termékekkel”, a kolbászoktól a sonkákon át, a szörpökig. A szakmai minõsítésen túl a látogatók a rendezvény további napjai alatt, ugyanezen kategóriákban – tapasztalataik alapján – megválaszthatják a közönségdíjas termékeket is.