A rozé borok új elõállítási szabályainak várható hatása
A Magyar Szõlõ- és Bortermelõk Szövetsége (MSzBSz) támogatta a Kormány azon álláspontját, hogy az európai hagyományoknak megfelelõen ne lehessen elõállítani rozé bort fehér és vörös borok házasításával.
Megértjük ugyan, hogy ilyen típusú olcsó termékre van igény, és a WTO tárgyalásokon az EU már elfogadta ilyen, a harmadik országokból, elsõsorban a tengerentúlról érkezõ import borok behozatalát. Szemben a magyar sajtóban megjelentekkel a hét eleji brüsszeli döntést nem magyar sikerként éljük meg, hiszen számunkra az lett volna kedvezõbb, ha csak a hagyományos módon elõállított rozé borok használhatták volna a kifejezést önállóan, és a kevert borokat meg kellett volna különböztetni kötelezõen.
A várhatóan hamarosan megjelenõ EU szabályozás értelmében mind a hagyományos, mind a keveréssel elõállított rozé borokon nem kötelezõen megjeleníthetõ, hogy classic, traditionel, vagy hagyományos, illetve, hogy házasított, coupage, blended.
Reméljük, hogy a magyar fogyasztók többsége továbbra is a hagyományosan kék szõlõ héjon érlelése nélküli feldolgozásával nyert üde, gyümölcsös, alacsony alkoholtartamú frissítõ rozé borokhoz fog ragaszkodni.
Magyar Szõlõ- és Bortermelõk Szövetsége