A pálinkafõzés felszabadítása a borászok számára nem hoz igazi változást
Sok borászatnak ma is van pálinkája, de a borászok nem fõznek pálinkát. A mai rendszer úgy mûködik, hogy a borászat átadja a törkölyét egy fõzdének, az lefõzi a pálinkát, ezután a borászat visszavásárolja a fõzdétõl és kiskereskedelmi forgalomban értékesítheti. A nagykereskedelmi értékesítéssel csak a fõzde foglalkozhat.
A borászok azt remélték, hogy az új szabályok lehetõvé teszik majd a nagykereskedelmi értékesítést. Így a borászok a láncokban és a viszonteladókon keresztül is tudnák értékesíteni a pálinkájukat. Az eddigi szakértõi vélemények szerint ebben nem lehetséges változás, mert a fõzést ugyan felszabadítják, de az értékesítést nem. Az szinte bizonyosnak tekinthetõ, hogy a házi lepárlásból származó pálinka csak végfelhasználónak lesz értékesíthetõ, vagyis lényegében a háznál kell eladni. Nyílt kereskedelmi forgalomba vagy az üzleti jellegû vendéglátásba a házi pálinka továbbra sem kerülhet majd, viszont enyhítésként a ma még tiltott, falusi turizmusban felhasználható lesz.
Így a borászok nem használhatják továbbra sem ki az egyesített márkában rejlõ lehetõségeket, amire nagy szükség lenne.
Forrás:
ZIPP.hu
http://zipp.hu