A magyar boroknak hasznos lehet a klímaváltozás
Az elmúlt tíz évben jobb termést hoztak azok az évek, amelyekben az átlaghõmérséklet magasabb volt az 50 éves átlagnál – mutatott rá a borászati szakember. Hozzátette: a klímaváltozásnak a magyarországi borászat szempontjából több elõnyös hatása van, mint ahány káros.
Rámutatott: mivel az ország a bortermelés és szõlõtermesztés északi határa közelében van, ezért hazánkban nem kell olyan káros hatásoktól tartani, mint például Spanyolországban.
A felmelegedés fõleg a késõi érésû fajtáknak kedvez, ennek ellenére nem várható, hogy a borászok megváltoztatnák a szõlõk fajtaösszetételét.
A mediterrán vidékeken, például Spanyolországban azonban a borászatra igen káros lehet például az éves csapadékeloszlás megváltozása vagy a hõmérséklet növekedése.
Forrás:
inforadio.hu
http://www.inforadio.hu