A leggyorsabb tokaji bor
A karácsonyi ünnepekre idõzítette idei szüretelésû sárgamuskotályból készült elsõ minõségi borának piacra dobását a Tokaj Kereskedõház. A sárgamuskotály a Tokaji Borvidék egyik legrégebben termelt szõlõfajtája, a kiemelkedõ 2013-as évjárat az elmúlt évek legjobb minõségû termését eredményezte.Karácsonykor kóstolhatták meg az elsõ idei tokaji bort a könnyû, száraz fehér borok kedvelõi. Az áruházak és a borszaküzletek polcaira december 15. körül kihelyezett tokaji sárgamuskotály elsõsorban az üde, mégis karakteres, gyümölcsös ízû fehérborok követõit célozza meg, a hazai- és nemzetközi borpiac aktuális trendjéhez igazodva.
„Az elmúlt években a fehérborok piacán a Chardonnay és a Sauvignon Blanc termékek örvendtek a legnagyobb népszerûségnek. Ugyanakkor a Tokaj Kereskedõház Zrt. most piacra dobott sárgamuskotály terméke azt bizonyítja, hogy ebbõl a hagyományos, hungaricumnak is tekinthetõ fajtából stílusában azonos, mégis különleges, mással össze nem téveszthetõ bor készíthetõ, amely kiváló kísérõje az ünnepi asztalra kerülõ ételeknek” – fejtette ki Gyõrffy András, a Tokaj Kereskedõház Zrt. kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese. A társaság borászainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztók azon rétegét is megnyerjék maguknak, akik ezt az üde, gyümölcsös friss ízvilágot részesítik elõnyben. Sokan közülük pedig a fiatalabb borkedvelõ nemzedék tagjai közül kerülnek ki.
„A kiváló minõségû sárgamuskotály borok elõállításának alapfeltétele, hogy az alapanyagként feldolgozott szõlõszemek épek, egészségesek és fertõzésmentesek legyenek. Ugyanis ennek révén lehet megõrizni a szõlõfajtára oly jellemzõ gyümölcsösséget, amelynek köszönhetõen könnyed, mégis elegáns borokat kaphatunk” – mondta Gyõrffy András. A kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: ennek köszönhetõ, hogy a minõségi tokaji sárgamuskotályok a gasztronómia világában remek párosításai lehetnek a különleges alkalmakra készülõ ételsoroknak, de a karácsonyfa díszítéséhez védõitalnak is zseniálisak.
A most piacra került sárgamuskotály egyúttal az elsõ igazi premierje a Tokaj Kereskedõház Zrt.-nél a 2012-es „Év borásza” címet elnyert Áts Károlynak, aki idén szerzõdött le a társasághoz. A borász körökben széles elismertségnek örvendõ szakember most elsõ alkalommal tudja megmutatni, milyen ízeket képes a szaktudás kihozni a Tokaji Borvidék egyik meghatározó szõlõfajtájának termésébõl a Tokaj Kereskedõház Zrt. pincészetében.
Áts Károly leigazolása önmagában is jelzés arra, hogy a Tokaj Kereskedõház Zrt. közel egy évvel ezelõtt kinevezett új vezetése a minõségi megújulás útjára lépett. Ezt a célt szolgálta, hogy a társaság idei nagyszüretben – a bortörvény elõírásait is szigorúan betartva – a termelõktõl négyzetméterenként legfeljebb 1 kg termésmennyiséget vásárolt fel, a szüreti napokon pedig kiemelt figyelemmel ellenõrizték az ültetvényeken és átvételkor a szõlõ minõségét és egészségi állapotát. Emellett a társaság az idén elõször felvásárlási áraival is igyekezett a szõlõtermesztõket a minõségi, késõbbi szüretre ösztönözni. Így a differenciált árképzés részeként a társaság 21 mustfok fölött már fokonként fizetett egyre magasabb árat az átvett szõlõért.
A minõségi forradalmat meghirdetett Tokaj Kereskedõház Zrt. a 2013-as szüret alkalmával összesen mintegy 75 ezer mázsa szõlõt tudott felvásárolni és feldolgozni. Ez mennyiségét tekintve nagyságrendileg megegyezik az elõzõ évek átlagával. Ugyanakkor a társaság újonnan bevezetett felvásárlási gyakorlatának, s az idõjárási feltételek kedvezõ alakulásának köszönhetõen a felvásárolt szõlõ minõsége kiemelkedõ volt.
Emellett jó eredmény, hogy a társaság összesen 2,5 ezer mázsa válogatott aszúszemet is fel tudott vásárolni, amely a Tokaji Borvidék igazi jelképének, a Tokaji Aszúnak a legfontosabb alapanyaga.
A sikeres aszúszüretnek, valamint az idén õsszel jelentõsen szigorított tokaji borvidéki borrendtartási elõírásoknak köszönhetõen pedig a 2013-as termésbõl a Tokaj Kereskedõház Zrt. már kizárólag a mai 5 és 6 puttonyosnak megfelelõ, magas minõséget képviselõ Tokaji Aszút fog piacra dobni.
„Az idei szüret során felvásárolt aszú feldolgozása és áztatása december közepére befejezõdött, így most az erjesztés van soron, ami a Tokaji Aszú készítésének egyik legkritikusabb, több hétig, vagy hónapig tartó szakasza” – fogalmazott Gyõrffy András. Azonban a kiemelkedõ minõségû szüret, a szemenként válogatott alapanyag, a borász szaktudás, valamint a Tokaj Kereskedõház Zrt. több lépésben megújuló technológiája együttesen garanciát jelentenek arra, hogy a társaság – az aszúboroknál kötelezõ érlelést követõen – 2016-ban kizárólag prémium minõségû Tokaji Aszúval jelenhessen meg a piacon. A 2013-as Tokaji Aszú így megtestesítheti azt az íz és zamatgazdagságot, tökéletes sav- és cukor harmóniát, amely a Tokaji Borvidék igazi ismertetõjele a minõségi borok világpiacán.
Forrás:
Inforádió
http://www.inforadio.hu