A Koch borászat nyerte a PAR Wine Award International verseny Top Gold elismerését
A magyar borászatok közül a kevésbé ismert Hajós-Bajai borvidékrõl származó Koch pincészet borai összesen négy díjat érdemeltek ki – hangsúlyozta a vasárnapi díjátadó után Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelõs miniszteri biztos az MTI-nek.
A Top Gold elismerést a versengésben a Koch Borászat a 96 PAR pontos Villányi Csanád Cuvée-vel hozta el. A vörösborok kategóriájában a Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 91 PAR ponttal, a Cabernet Sauvignon Prémium 90 PAR ponttal szerzett aranyérmet, emellett egy ezüstmedált is kiérdemelt a Koch pincészet – mondta.
„A nemzetközi verseny, amelyen 12 ország borászatai mérettettek meg, fontos lehetõség volt a magyar borászat számára, hiszen ilyen nemzetközi bormustrán Magyarország még nem vett részt” – hívta fel a figyelmet Kiss Eliza.
Elmondta, hogy a PAR Wine Award International versenyen a hagyományostól eltérõ rendszerben vizsgálják a borokat, amelyeknek fõleg az analitikai jellemzõit pontozzák.
A versengést az úgynevezett „PAR értékelésre” építik, amely a borászatoknak és a kereskedõknek egyaránt hasznos információt nyújt arról, hogy mennyire állnak összhangban a vizsgált termékek az aktuális fogyasztói igényekkel.
„A Koch borászat régóta foglalkozik azzal, hogy a hagyományos szõlõtermesztést át tudja állítani ökológiai gazdálkodásra. Közel 30 hektáron már vegyszermentesen gazdálkodnak” – mutatott rá a miniszteri biztos.
Elmondta, hogy a minisztérium kiemelt figyelmet fordít a szõlõfajtákra. Céljuk, hogy a magyar borok minél több nemzetközi versenyen szerepeljenek, és a nemzetközi porondon is ismertté váljanak.
Magyarország mellett a versenyen Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Románia, Moldova, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Macedónia, Bosznia Hercegovina, Albánia, Görögország, Ciprus, Törökország, Georgia, Libanon és Izrael borai mérettettek meg.