A Hûség Városában a Nagy Egyetemi Borteszt
[tn_2_bal.jpg] A hivatalos program kezdeteként Balla Attila, a Nagy Egyetemi Borteszt és a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója köszöntötte a hallgatókat, bemutatta a programot és a Bortext mobilapplikációt. Kiemelte, hogy a további fejlesztések során is cél, hogy a tudatos borfogyasztásra való nevelésben egy naprakész felületet adjanak a fogyasztók kezébe a magyar borok világáról, ahol nem csak értékelhetik az elfogyasztott tételeket, hanem további szakmai- és ágazati aktualitásokhoz, információkhoz juttatják az applikációt használókat. Ennek a mentén került bele a Bor&Gasztro programajánló, a NÉBIH tudástár, a magyarországi borvidékek és borrégiók leírása az applikációba.
A folytatásban Kielmayer Kristian, a Földmûvelésügyi Minisztérium szakértõje mutatta be a Nemzeti Borkiválósági Programot. A 2013-ban indult kormányzati kezdeményezés alapvetõ célkitûzése a magyar bor értékesítési lehetõségeinek javítása. Kifejtette, hogy a magyarországi termesztési körülmények között jó minõségben és megfelelõ mennyiségben elõállítható könnyedebb, divatosabb termékekre építve kívánják megalapozni a magyar borászat jövõjét.
Az interaktív kóstolástechnikai tréning elõtt Koch Csaba, a 2014 Év Pincészete díjas borász, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke beszélt a mai magyarországi- és külföldi, borfogyasztási- és borkészítési trendekrõl. Elmondta, hogy az elmúlt 10 évben tapasztalt kiemelkedõ ágazati fejlõdés nem lett volna elképzelhetõ a fogyasztói igények fejlõdése nélkül. Ezzel kiemelve hangsúlyozta a 18-35 éves korosztály szerepét, akiket a jövõ fogyasztóiként említve kell tudással és tapasztalattal felruházni a tudatos borfogyasztásról.
A program további részében Sánta Zoltán, Nemzetközi Borakadémikus AIWS, a Borkollégium szakoktatója tartotta meg interaktív kóstolástechnikai tréningjét, amely segítette a résztvevõket a borsor további tételeinek értékelésében. Tanulmányai és tapasztalata alapján egy bor értékelésénél 40%-os fontossággal bír az, hogy elõzõ kóstolásaink tapasztalataira emlékezzünk és tudjuk az adott pillanatban kóstolt tételhez viszonyítani.
A Nagy Egyetemi Borteszten szereplõ borok a Nemzeti Borkiválóság Program borkiválóságai, vagy kiválósággal rendelkezõ termelõk borai. A Nyugat-magyarországi Egyetemi borsor:
Gere Attila Pincészete Olaszrizling 2015
Bock Borászat Villányi Hárslevelû 2012
Frittmann Borászat Kékfrankos Rose 2015
Koch Borászat Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon 2013
A program február 24-én Pécsen, a Pécsi Tudományegyetemen folytatódik, majd májusig, további magyarországi felsõoktatási intézmények vesznek részt az eseménysorozatban.