A hungarikumokról tárgyalnak Pécsett az európai gasztronómusok
A nyolc országból érkezõ mintegy 200 gasztronómus, borász a Kodály Központban mások mellett Tiffán Zsolt borásztól, fideszes országgyûlési képviselõtõl és Birinyi Józseftõl, a Hungarikum Szövetség elnökétõl hallhat elõadást a témában, majd a szervezet szakmai díjainak átadása után minõségi termékekbõl összeállított „európai lakomán” vehet részt. A kongresszus vasárnap egy belvárosi felvonulással és közös ebéddel zárul.
A szakemberek a kétnapos rendezvény felvezetéseként szerdán Tata és Neszmély, csütörtökön Pécs nevezetességeivel ismerkedtek, pénteken pedig Villányba látogatnak. A résztvevõk a programok során elsõsorban magyar ételeket és borokat kóstolnak.
D. Carlos Martin Cosme, a CEUCO spanyol elnöke csütörtökön Pécsen, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón világszínvonalúnak nevezte a magyar borokat, s reményét fejezte ki, hogy a magyar gasztronómia népszerûsége nemzetközi szinten nõni fog.
Háber Tamásné, a CEUCO alelnöke utalt rá: a jelenleg kilenc ország gasztronómiai egyesületeit tömörítõ szövetség 2003-ban alakult a különbözõ népek, régiók sajátos történelmi örökségének ápolására, a turizmus fejlesztésére és az étkezési hagyományok, a bor- és a gasztronómiai örökség eltûnésének megakadályozására.
A tájékoztatóhoz kapcsolódó sajtóanyagban szerepel, hogy a szervezet nagy hangsúlyt fektet a konyhamûvészetre, a hagyományos ételek népszerûsítésére, agrár-, illetve élelmiszeripari termékek elõállításának ösztönzésére szorgalmazza e produktumok földrajzi eredetmegjelölését.
A CEUCO-nak Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Észtország, Magyarország, Görögország, Belgium és Makaó a tagja.
Forrás:
Pécsi Újság
http://www.pecsiujsag.hu