A Hajós-Bajai borvidék borászai a minõségi borokról
Dr. Sümegi József, a Sümegi és fiai pincészet tulajdonosa szerint idén olyan remek borok születhetnek a Hajós-Bajai borvidéken, mint a sokáig emlegetett 2003-as, 2006-os, 2007-es évjárat. – Ebben az évben ugyanis akkor volt esõ, amikor az a szõlõnek kedvezett – mondja, az aszályos hónap nem okozott kárt, az átmeneti lehûlés után esõmentes hosszú, forró õszt jósolnak, így joggal bízhatunk benne, hogy újra kiváló minõségû hajós-bajai borok születnek. Olyan borok, amelyek méltán képviselik borvidékünk jó hírét és bármelyik versenyen megállják a helyüket. Mára ugyanis alaposan megváltozott a hajós-bajai borvidék arculata, a mennyiségi termelés helyébe pedig mind inkább a minõségi termelés lépett. A mi pincészetünk például 84 hektáron termeszt szõlõt, évente 300 – 400ezer liter bort értékesítünk fõként belföldre. Pincészetünk büszkeségét, a jégbort, ma már Kínába, Szingapúrba, Kanadába exportáljuk.
A borvidék gyökeres átalakulását Koch Csaba, a Koch Borászat tulajdonosa is alátámasztja. – Nagyon sokat javult a Hajós-Bajai borvidék borainak minõsége, ami elsõsorban a minõségi termelésre való átállásnak tudható be, hiszen a technológiai feltételek, a jó szakemberek, a kedvezõ adottságú történelmi borvidék adott volt. Ma már egyre több pincészettel büszkélkedhetünk, átlagosnak tekinthetõ az kép, miszerint a borversenyeinken nem szerepelnek rossz minõségû, hibás borok. A Koch Borászat 128 hektáron foglalkozik szõlõtermesztéssel, évi 1400 hektoliter bort forgalmazunk, mellette borturizmussal és vendégfogadással is foglalkozunk.
Varga Mihály borász, hajósi pincetulajdonos 8 hektár szõlõt gondoz, pincéjében 7-8 fajta, fõként magyar és világfajtákkal fajtákból készült bort tart, családja borturizmussal és vendéglátással is foglalkozik. – A mi kis pincénk, családi vállalkozásunk a kis mennyiségû, de igazán jó minõségû bortermelés felé kötelezte el magát, nem is tartunk sokféle bort, hiszen nem ez az igény. Ezzel együtt, amit lehet, azt kihozzuk az itteni jó minõségû borszõlõbõl. Hiszen ez a borvidék tökéletesen alkalmas a bortermelésre. Az idei év jónak ígérkezik, úgy látom sem a mennyiséggel, sem a minõséggel nem lesz gond, s remélem, hogy az értékesítés is sem okoz majd problémákat. A Hajós-Bajai borvidéken mindig is jól megmûvelt szõlõk voltak, valamennyi borász, borral foglalkozó szakember azon igyekszik, hogy jó minõségû boraival erõsítse borvidékünk hírnevét.