A folyóbor is legyen minõségi!
Szöllõsi Mihály, az Év pincészetének választott neszmélyi Szöllõsi Pincészet vezetõje úgy látja, fontos, hogy az elfogadható árú bor is jó minõségû legyen. Mint a 168 óra hetilapnak elmondta, elhatározta: mozgalmat indít az úgy nevezett ház bora meghonosításáért.
Az Olaszországban, Spanyolországban és más boros nemzeteknél bevett fogalom olyan környéken termett folyóbort jelent, amit a vendéglõk kínálnak vendégeiknek a sajátjukként. Természetesen minõségi italról van szó, amit akár tisztán is lehet fogyasztani.
A Szöllõsi Pincészet maga is vagy száz környékbeli étteremnek szállít, ám Magyarországon még sokan idegenkednek a folyóbortól, mivel az gyakran silány minõséget jelent.
„Ha a vendéglõknek 300-500 forintért adjuk a jó bort, akkor õk is visszafogott áron kínálhatják a vendégeiknek. Természetesen olyan minõségû legyen, hogy ne csak szódavízzel hígítva, lehessen meginni, mint a kocsmákban.” – nyilatkozta az Év pincészetének borásza a 168 órának.
A megkérdezett vendéglõsök nyitottak a kezdeményezésre és több borász is úgy nyilatkozott, szívesen csatlakozna hozzá. Mindannyiuk szerint fontos lenne a borászat és a gasztronómia összefogása.
Forrás:
Napi Gazdaság
http://www.napi.hu