Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

A Duna borrégió kincsei

[tn_2_bal.jpg] A Csongrádi borvidéken a dunai eredetû meszes homoktalajok dominálnak. Jellemzõ fajta itt a kövidinka, amelybõl kellemes, üde asztali bor készíthetõ. A chardonnay, a rajnai és az olaszrizling, a zöldveltelini minõségi fehérbor, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a kékfrankos pedig minõségi vörösbor elõállítására alkalmas.

A Hajós–bajai borvidék méltán vált híressé fûszeres borairól. Jellemzõ talajtípusa a lepelhomokkal fedett agyagtalaj, helyenként lösztalaj. A hagyományos alföldi fajták mellett – ilyen az ezerjó, a kadarka, a kövidinka, a sárfehér – az elmúlt idõszakban egyre nagyobb szerepet kap a fajtaösszetételben a cserszegi fûszeres, a kékfrankos, a zweigelt és a kékoportó. Bársonyos, üde borok készítésére alkalmas terület ez.

[tn_3_bal.jpg] Több mint huszonötezer hektárnyi szõlõterületével a Kunsági borvidék hazánk legnagyobb kiterjedésû borvidéke. Háromnegyed részén ma is fehérborszõlõ-fajtákat termesztenek, fõként meszes homoktalajon. Bár a szélsõséges klíma, a gyakran aszályos nyarak, a hideg telek, a tavaszi és õszi fagyok különösen megnehezítik itt a munkát a szõlõvel.

A terület az 1800-as évek végén kitört filoxérajárvány óta a hazai szõlészeti és borászati kutatás fontos központja. A szocialista blokk felbomlását követõ borpiaci krízis után a kilencvenes évektõl itt is megkezdõdött a szõlõtermesztés megújulása. Új, a legmodernebb technológiát alkalmazó üzemek épültek, és megérkeztek a külföldi befektetõk is.

Az eredmények nem maradtak el: 2007-ben Frittmann János soltvadkerti borászt választották az „év bortermelõjének”, öt évvel ezelõtt pedig az izsáki arany sárfehér a Kunsági borvidék izsáki körzetének védett eredetû bora lett. A Duna borrégióban nemcsak megtették a szükséges lépéseket a fejlõdésért, de e lépéseket a szûkebb-tágabb szakmai és borértõ közönség elõtt népszerûsítik is: vásárokkal, fesztiválokkal, szakmai napokkal, konferenciákkal, borversenyekkel – ami ma már ebben a szakmában is elengedhetetlen a tartós sikerhez.

Bodor Bence

borász, borszakértõ

Villány, Diósviszló

[tn_4_bal.jpg]

Készült a Nemzeti Bormarketing Alap támogatásával

Kapcsolódó weboldal:

www.amc.hu

www.alfoldibor.hu

(x)

Forrás:
[hirszerkeszto]

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
VinCE Magazin
NextContinue
Pezsgõ Mórról

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press