A Duna Bor Régió elsõ alkalommal adhatott otthont a Cserszegi Fûszeres Országos Borversenyének
A régió pincészeteiben folyó, elismerésre méltó erõfeszítéseknek köszönhetõen mára a Duna Borrégió ismét minõségi borairól ismert. A borvidék egyik jellemzõ fajtája a Cserszegi Fûszeres fehér bort adó fajta. Mindezek elismeréseként az idei évben Soltvadkert adott otthont a XIV. Cserszegi Fûszeres Országos Borversenynek, melyre az ország minden tájáról, mintegy 50 bormintát küldtek a borászok. Az esemény budapesti kihelyezett helyszíne a Duna Borok Kertje, mely egy újszerû kezdeményezéssel online tette követhetõvé a soltvadkerti borverseny eredményhirdetését.
Hagyományosan korábban a Balaton Borrégióban rendezték meg a Cserszegi Fûszeres Országos Borversenyeket, tekintettel a fajta származási helyére, ám az idei évben a Duna Borrégió részesült abban a megtiszteltetésben, hogy vendégül láthatta az ország legjobb pincészeteit e jeles alkalomból.
A fajta borverseny célja, hogy országos szinten felmérje és reprezentálja a CSERSZEGI FÛSZERES legkiválóbb borászati eredményeit. Mára e borkülönlegesség hungarikumnak tekinthetõ, melynek legnagyobb termõvidékévé épp a Duna Borrégió vált, hiszen az Alföld talajszerkezete kiválóan alkalmas e keresztezett szõlõfajta termesztésére (az Irsai Olivér és a Piros Tramini szõlõfajták keresztezésébõl született a Cserszegi Fûszeres). Olyannyira szakértõivé váltak a helyi borászok e bor legmagasabb szintû elõállításának, hogy Bács-Kiskun Megyének az idei „Megye Bor” választáson, a fehér bor kategóriában, egy Cserszegi Fûszerest választott a zsûri a megye legjobb fehér borának.
A XIV. alkalommal megrendezésre került országos fajtaversenyre összesen 50 bort neveztek, három kategóriába: forgalmi-, termelõi-, illetve muzeális asztali és tájborok. A neves szakemberekbõl álló zsûri a legkiválóbb három bort díjazta. Eredményhirdetésre ünnepélyes keretek közt 2009. július 3-án délután került sor a Soltvadkerti Mûvelõdési Házban. Az esemény fõszervezõi Soltvadkert Város Önkormányzata, a Soltvadkerti Hegyközség, a Duna Borrégió Szõlészek és Borászok Egyesülete, valamint az eseményrõl szóló online közvetítés a Nemzeti Bormarketing program és az AMC támogatásával a Duna Borrégió Borút Egyesület koordinálta.
Az esemény budapesti kihelyezett helyszíne a Duna Borok Kertje volt, mely egy újszerû kezdeményezéssel online tette követhetõvé a soltvadkerti borverseny eredményhirdetését. A gyõztes és díjazott borok kihirdetését követõen a meghívott vendégek ünnepélyes bornyitás és borkóstoló keretében megkóstolhatták a 2009-es év legízletesebb Cserszegi Fûszeres borkülönlegességeit.
A 14 fõbõl álló zsûri elnöke Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának fõtitkára volt.
Az országos verseny elsõ három helyezettje sorrendben:
I. helyezett
Kévés József
Soltvadkert
Cserszegi Fûszeres
2008
II. helyezetett:
Birkás Pincészet
Izsáki Cserszegi Fûszeres
Dûlõ Szelekció
2008
III. helezett
Frittmann Testvérek
Kunsági Cserszegi Fûszeres
2007
A Cserszegi Fûszeresrõl:
A cserszegi fûszeres magyar szõlõfajta, melyet Cserszegtomajon (Balaton régió) Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a Piros Tramini szõlõfajtákból. Közepes növekedésû, bõven termõ szõlõfajta, mely – idõjárástól függõen – szeptember második felében érik. Átlagos 17-20 mustfokot ér el. Fürtjei vállasak, átlagtömege 150-180 gramm, bogyói kicsik, borostyánszínûek, élénk savúak, fûszeres ízûek. A fajtából készülõ Cserszegi Fûszeres borkülönlegesség mára igen kedveltté és elterjedtté vált a termelõk és fogyasztók körében egyaránt.
A borbírálatról:
A bor minõségének értékelése érzékszervi úton történik, mely alapján megállapítható a kiválasztott bor illat- és zamatanyagának intenzitása, finomsága és harmóniája. Mindezek helyes megítéléséhez szükséges a bírálók szakértelme és egyéni különleges képességei. Vannak az objektív borbírálatnak alapfeltételei, ilyennek tekinthetõ a külsõ benyomásoktól mentes, jól megvilágított környezet, vagy a félig üres gyomor, hiszen mind az éhség mind a jóllakottság érzete nagyban tompíthatja vagy módosíthatja a bírálók érzékszervi mûködését. A kóstolópohár nemzetközi szabványban rögzített talpas pohár, felfelé kúposan szûkülõ, öblös, kehely alakú, vékony falú, színtelen és sima felületû, ûrtartalma 2 dl, melybe bírálatkor 0,4-0,5 dl bort töltenek.