A borallergia átka
A bor fogyasztását követõen fellépõ allergiás tünetek a szõlõbe került rovarokból származó vegyi anyagok hatására jelentkeznek, állítják spanyol kutatóorvosok. A The New England Journal of Medicine folyóirat öt olyan személyrõl számol be, akiknél szõlõlé vagy friss bor fogyasztásának hatására allergiás reakció lépett fel.
A páciensek egyikénél az allergiás reakció legsúlyosabb, az életet is veszélyeztetõ formája, anafilaxiás sokk alakult ki. Egy másik betegnél asztmás tünetek jelentkeztek, míg három páciens a szájüreg és az arc területén észlelte duzzanat, bõrpír kialakulását.
A kutatók a pácienseken elvégzett különbözõ allergiás tesztek alapján megállapították, hogy esetükben Hymenoptera allergia áll fenn. A Hymenoptera, vagy másnéven a hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak például a méhek, darazsak. A belõlük származó vegyi anyagok bizonyos borban jelen lehetnek, így allergiás reakciót okozhatnak az arra érzékeny egyéneknél.
A kutatók vizsgálataik során úgy találták, az allergiás tünetek veszélye különösen a friss szõlõlevek, vagy borok fogyasztásának hatására jelentkezik, az idõsebb, régebbi készítésû termékek ritkán okoznak kellemetlen tüneteket.
Természetesen a résztvevõk alacsony száma miatt sem tekinthetjük általános érvényûnek a kapott vizsgálati eredményeket. Amennyiben bor allergiára gyanakszunk, forduljunk szakemberhez, s így pontosan meghatározhatjuk mi az, ami tüneteinket valójában kiváltja.
Forrás:
Nana.hu
http://www.nana.hu