A 2009-es évjárat mustrája a Balatoni Borrégió legnagyobb tavaszi rendezvényén
A találkozón a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke – ideértve a Somlót is – bemutatkozik a legnevesebb termelõk italaival. Az idén a borok mindegyike a tavalyi szüretbõl kerül ki.
A fajták illeszkednek a régió hagyományaihoz. A fehérborok között legnagyobb számban az Olaszrizling szerepel. A többségük száraz, de lesz édes változat, sõt jégbor is. Az idén különösen nagy számban szerepelnek a fehérborok listáján az olyan, ma már közismert fajták, amelyeket ebben a térségben nemesítettek, hoztak létre – a Rózsakõ, a Vulcanus, a Zenit, a Cserszegi fûszeres, Pátria, Zefir, és a Corvinus.
A rozékat a déli és az északi partról is egy-egy bor képviseli, mindegyik Cabernet Sauvignon szõlõbõl készült. A vörösborok között a közismert Kékfrankos és Cabernet Sauvignon mellett szerepel egy õsi fajta, a Bakator is. A borokat készítõ termelõk között egyaránt megtalálhatók a térség régóta elismert és az utóbbi években nevet szerzett szereplõi.
A rendezvény bevezetõjeként az évjárat legfontosabb jellemzõit a bormustra egyik rendezõje, dr. Májer János, a badacsonyi Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója foglalja össze az idén is, majd a résztvevõk prof. dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetõ egyetemi tanárának a vezetésével, a termelõk és más szakértõk közremûködésével sorra végigkóstolják az összes bort.
A Tamási Áron Mûvelõdési Központban 17 órakor kezdõdõ szakmai fórum most is a régióhoz és borokhoz illõ vacsorával – vadpörkölt, töltött káposzta mangalicakolbásszal – zárul.
Forrás:
naplo-online.hu
http://naplo-online.hu