7. VinCE Budapest – borszakértõknek, borkedvelõknek egyaránt
A régió legnagyobb boreseményén március 3. és 5. között megismerhetik a világ elsõ okostelefonnal kommunikáló boradagoló -megõrzõ rendszerét, és a megkóstolt borokat egy mobil applikációval értékelhetik. Organikus Bortúrára is benevezhetnek a VinCE Budapesten, ahol kiderül, mitõl bio egy bor. Idén 2. alkalommal átadjuk a VinCE Awards díjat a borvilágot formáló legjobb ötletekért, leginspirálóbb példákért. Egy jeggyel 182 pincészet 1000 borát kóstolhatják végig a látogatók, s a jegyár egy részét a rendezvény ideje alatt a helyszínen mûködõ online áruházban borvásárlásra fordíthatják.
A 7. VinCE Budapest Wine Show idén március 3. és 5. között várja a borszakértõket és borkedvelõket a Corinthia Hotelben, minden nap 11-tõl 20 óráig. A régió legnagyobb boreseményére válogatott pincészetek hozzák el nagyszerû boraikat és szavatolják a kiváló minõséget, valamint nemzetközi szakértõk, számos Master of Wine, szakíró és borkereskedõ segít eligazodni a borok világában. A nagyközönség számára is nyitott mesterkurzusokon és workshopokon neves elõadók kalauzolásával kóstolhatnak végig egy-egy briliáns borsort, ami után akár szakértõvé is válhat a borkedvelõ látogató. Az idei év egyik újdonsága, hogy a jegyár egy részét a rendezvény ideje alatt a helyszínen mûködõ online áruházban borvásárlásra költhetik, amit utána akár házhoz is szállítanak. Egy jeggyel 182 pincészet 1000 borát kóstolhatják végig. De a 2016-os VinCE Budapest több más újdonságot, érdekességet is tartogat a résztvevõknek.
Újdonság: vasárnap helyett csütörtök!
A korábbi péntek-szombat-vasárnap helyett idén csütörtöktõl szombatig várja a vendégeket a VinCE Budapest. Csütörtökön – március 3-án – szakmai napot tartunk, ahol a kiállítók és a borszakma a HoReCa szektor szereplõivel találkozhat. A borkedvelõ nagyközönség pedig lazábban borozhat pénteken vagy szombaton, így a vasárnapot már pihenéssel töltheti.
A vendégek és kiállítók igényeit figyelembe véve 2016-ban a VinCE Budapesten –
március 3., csütörtök: szakmai nap;
március 4-5., péntek, szombat: közönségnap, amely a szakma és a borkedvelõk számára is nyitott;
2016. március 6-án, vasárnap a VinCE Budapest NEM tart nyitva.
Egy pohár innováció: a By the glass® hazai premierje a VinCE Budapesten
A VinCE Budapest vendégei már megszokhatták, hogy minden évben valami újdonsággal állnak elõ a szervezõk. Az idei év egyik legnagyobb szenzációja kétségtelenül a By the glass® terem lesz.
A holland By the glass® rendszereit ezidáig itthon nem csodálhattuk meg – a világ 41 országában viszont igen, Brazíliától Szingapúrig. Az innovációban élen járó By the glass® megalkotta a világ elsõ okostelefonnal kommunikáló boradagoló és -megõrzõ rendszerét, amelyet itthon elõször a VinCE Budapest vendégei próbálhatnak ki!
A By the glass® teremben a magyar fajtákat tanulmányozhatják 20 „Modular” típusú rendszer segítségével, azaz 40 állomás áll majd azok rendelkezésére, akik ki szeretnék próbálni a By the glass® innovációját. Furmint, juhfark, kékfrankos – mind tökéletes hõmérsékleten, mindig frissen, egyetlen gombnyomásra kerül a látogatók poharába. Okostelefonjuk segítségével pedig (e-mail címmel vagy Facebook-profillal regisztrálva) beléphetnek a By the glass® SmartWine applikációjába, ahol értékelhetik a bort, megoszthatják ismerõseikkel, és a kóstolt borok adatait késõbb is bármikor visszanézhetik.
A By the glass® terem a Corinthia Budapest Hotel földszintén várja látogatóit, ahová a belépés napijegy birtokában ingyenes lesz. Idén itt lesz a pohárátvételi pont is, tehát ideális lesz a VinCE Budapest kiindulópontjaként.
Mesterkurzusok és workshopok borkedvelõknek is
A VinCE Budapest kiváló lehetõséget biztosít a borkedvelõknek, hogy tovább fejlesszék tudásukat a borokról, mindezt neves elõadók segítségével és egy briliáns borsor végigkóstolásával. Pénteken és szombaton a nagyközönség számára is nyitott mesterkurzusokat és workshopokat szervezünk, ahol szakértõk vezetik be a látogatókat a borok világába, s olyan értékes tudást szerezhetnek, amitõl akár õk maguk is szakértõkké válhatnak a kurzus végeztével.
A csütörtöki szakmai nap (március 3.) egyik leghasznosabb workshopján Nick Adams MW (Master of Wine) és Adam Pawlowski MS (Master Sommelier) ahhoz adnak útmutatót, hogy miként kell összeállítani a tökéletes borlapot. A nagyközönségnek pénteken Anne Mc Hale MW Franciaország egyik legizgalmasabb borvidékét, a Rhône-völgyet mutatja be – természetesen borain keresztül. Szombaton a számos pezsgõs és boros kurzuson kívül egy párlatos kóstolón is részt vehetnek, ugyanis maga Guillaume Drouin párlatmester mutatja be calvadosait Normandiából. Champagne mesterkurzusra pénteken és szombaton is lesz lehetõségük: szombaton a Forma-1 hivatalos pezsgõjét adó Mumm pezsgõház mutatja be különleges tételeit Thomas Lignier, a pincemester vezetésével.
A mesterkurzusokon 200 fõ vehet részt egy kóstolón, általában minimum 6-8 bort mutat be az elõadó (de volt már példa 21 boros kóstolóra is), az elõadást szinkrontolmács fordítja magyarra, és a borok különlegesek, gyakran olyanok, amelyek sehol máshol Magyarországon nem kóstolhatók. A workshopon ugyanígy folynak az elõadások, de kisebb, 100 fõs közönség elõtt.
A mesterkurzusok, workshopok ára 2–5000 Ft / fõ (az adott napra szóló belépõjegy mellett).
Mitõl bio a bor? – Organikus Bortúra
Az organikus, vagy biogazdálkodás – a vegyszerek kiszorítása a termelésbõl, természetes mûvelési eljárások alkalmazása – a gasztronómia után a borászatban is az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett fogalmává vált. Akik szeretnék megtudni, hogy mitõl „bio” egy bor, hogyan készülnek az „organikus” tételek, azok számára a VinCE Budapesten belül kijelölünk egy Organikus Bortúra útvonalat, amit végigjárva, a borokat végigkóstolva választ kapnak erre a kérdésre. A „zöldtúrát” teljesítõk az ott megszerzett tudáson felül egy-egy ajándékcsomaggal is gazdagodnak.
Online áruházban megrendelheti kedvenc borait a helyszínen
A VinCE Budapesten idén elõször VinCE Budapest Wine Show + Shop, ugyanis különleges online áruház is mûködik a rendezvény ideje alatt. Itt a látogató a jegyárból 2000 forintot levásárolhat, a kóstolásokon leginkább tetszõ borokat a helyszínen megrendelheti, amelyet Magyarországon házhoz is szállítanak. Az online shopban kapható tételek listája március 1-jétõl lesz elérhetõ számos meglepetéssel, hiszen kiállítóink a rendezvény idejére különleges kedvezményekkel kedveskednek vendégeinknek.
VinCE Awards
A rendezvényen idén 2. alkalommal adjuk át a VinCE Awards díjat a borvilágot formáló legjobb ötletekért, leginspirálóbb példákért. A korábbiakhoz hasonlóan idén is a gasztronómia és a borszakma jelentõs szereplõit kértük fel, hogy küldjék el jelöltjeiket a kategóriák élére, majd a VinCE szakmai partnerei adták le szavazataikat . A március 5-én kihirdetett díjazottak idén sem csak a borászatok közül kerülnek ki, hanem a tágabban vett borszakma, a gasztronómia és a vendéglátás világának élenjáró boros képviselõit díjazzuk elismerésünkkel.