62/2006. (IX. 7.) FVM rendelet
A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 2. §-ának 5. pontjában kapott felhatalmazás alapján a következõket rendelem el:
1. § A Balatoni Borvidéki Régió (a továbbiakban: Balatoni Borrégió) a Badacsonyi borvidékbõl, a Balatonboglári borvidékbõl, a Balaton-felvidéki borvidékbõl, a Balatonfüred-Csopaki borvidékbõl, a Nagy-Somlói borvidékbõl és a Zalai borvidékbõl áll. Magában foglalja ezen borvidékek településeinek szõlõ termõhelyi kataszterében I. és II. osztályba sorolt területeit, valamint a nyilvántartásba vett pincészeteit.
A Balatoni Borrégió feladatai
2. § A Balatoni Borrégió a következõ feladatokat látja el:
a) a borrégió szõlõtermelése és borászata közép- és hosszú távú stratégiájának kialakítása;
b) a borrégiót alkotó borvidékek, körzetek bortermelési hagyományaira építve védett eredetû borok piacra juttatása;
c) a meghatározott termõhelyrõl származó minõségi borok (a továbbiakban: m.t. minõségi borok) elõállítása feletti szakmai felügyelet ellátása;
d) a marketingtevékenység egységesítése;
e) a szõlõtermesztés és fajtahasználat összehangolása;
f) a borászati fejlesztés teendõinek meghatározása;
g) a belföldi piacokon, az Európai Unió belsõ piacán, valamint harmadik országok piacain a meglévõ pozíciók megõrzése, bõvítése;
h) a borvidékek sajátosságainak megõrzése mellett a borrégió egységes arculatának megteremtése;
i) kapcsolat tartása a borrégió területén lévõ megyei önkormányzatokkal, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei földmûvelésügyi hivatalaival, a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségeivel, valamint a jövedéki ügyekben eljáró hatósággal.
A Balatoni Borrégió szervezete
3. § A Balatoni Borrégió a hegyközségekrõl szóló 1994. évi CII. törvény 32. §-a szerinti társulási megállapodás szerint mûködik.
Fajtahasználat
4. § A Balatoni Borrégió területén a szõlõkataszter I. és II. osztályba sorolt területein lévõ ültetvényeken, az alábbi szõlõfajtákból állítható elõ meghatározott termõhelyrõl származó minõségi bor, amennyiben azok Somogy, Veszprém vagy Zala megyékben ajánlott vagy engedélyezett kategóriába tartoznak:
a) fehérborszõlõ fajták: Bacchus, Bakator, Bianka, Blauer silvaner, Bvidai, Chardonnay, Chasselas, Csabagyöngye, Cserszegi fûszeres, Csomorika, Ezerfürtû, Ezerjó, Furmint, Hárslevelû, Irsai Olivér, Juhfark, Karát, Kéknyelû, Királyleányka, Korona, Kövérszõlõ, Kövidinka, Leányka, Nektár, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pátria, Pinot blanc, Pintes, Piros tramini, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Rozália, Rózsakõ, Sárfehér, Sárga muskotály, Sauvignon blanc, Semillon, Szürkebarát, Tramini, Vulcanus, Zalagyöngye, Zefír, Zengõ, Zenit, Zeusz, Zöld szilváni, Zöldveltelini;
b) vörösborszõlõ fajták: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Nero, Pinot noir, Syrah, Zweigelt.
Tökeszám
5. § Új ültetvény létesítésekor csak a hektáronkénti 3300 vagy ennél nagyobb tõkeszámú ültetvény termése használható m.t. minõségi bor készítésére.
Terméshozam
6. § A tõkénkénti rügyterhelés nem lehet több 14 rügy/m2-nél.
Jelölés
7. § A Balatoni Borrégió területén elõállított m.t. minõségi bort „Balaton” vagy „Balatoni” megjelöléssel lehet forgalomba hozni.
Záró rendelkezés
8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba.
(2) E rendelet tervezetének a mûszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályok terén információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló – a 98/48/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel módosított – 1998. június 22-i 98/34/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 8-10. cikkében elõírt egyeztetése megtörtént.
Forrás:
FVM
http://www.fvm.hu