Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

45 borászat vett részt a 76-ik alkalommal megrendezett Trentino Borkiállításon

[tn_2_bal.jpg] Rengeteg workshop jellegû kóstolóprogramon lehetett részt venni a klasszikus kiállítói téren kívül, ahol nem csak a helyi borokat, hanem a nagy számban felvonultatott pezsgõket és grappákat is bemutatták.

A Roccabruna palota a maga reneszánsz stílusában tökéletes helyszín, hogy a trentói borok fellegvára legyen. A boros kiállítói centrumnak többrétû feladatai vannak. Egyrészt 1940 és 1985 közötti idõszakból 600 palack bort õriznek 110 borászattól, amik kereskedelmi forgalomba soha nem kerülnek. Nem csak a borok, hanem a címke, a névválasztás, stb. fejlõdésének nyomon követése is a cél. Természetesen kóstolásra is van lehetõség a forgalomban lévõ borokból és számtalan borral kapcsolatos és egyéb kulturális rendezvény helyszíne is.

[tn_3_kozep.jpg]

A rendezvény apropóján ismerkedjünk meg kicsit a régió borkészítésével.

Trentino vidékének megkülönböztetõ jegyei a Dolomitokból érkezõ tiszta, friss levegõ és a megszokottnál jóval magasabb tengerszint feletti magasságon lévõ szõlõültetvények.

Trentino Olaszország legészakibb pontján fekszik és területének 80%-át a 600 m-nél magasabb hegyek alkotják, amelyek egyedi lehetõségeket nyújtanak a borászok számára azzal, hogy a frissességbõl eredõ speciális aromákat, illatokat, ízeket biztosítnak a területi adottságoknak köszönhetõen.

A régió mezõgazdaságára rendkívül nagy hatással van a földrajzi adottság. A Garda tó speciális mikroklímája Európa legészakibb oliva termelõ területét adja, a Dolomit hegység völgyei pedig a kiváló borokat biztosítják. Az ültetvények teljes területe 10000 ha, amin 800000 hl bort készítenek.

A borkészítés tradíciójának gyökerei az Osztrák-Magyar Monarchia kori idõkre nyúlik vissza, amikor Trentino Tirol része volt. Ma, a szõlõültetvények 90%-a a DOC

Itt a szõlõskertek 39 százaléka az alacsonyabb völgyekben helyezkedik el, 41% a dombokon és 20% a hegyekben. A fehér szõlõk képviselik a termelés 68 %-át, a kék szõlõk az fennmaradó 32%-át.

A régió legfontosabb terméke a Trentodoc, ami hagyományos habzóbor. Az olasz piac elnyeli a termelése körülbelül 90 %-át amíg az fennmaradó 10 %-ot másik európai és nem európai országokba exportálnak. 38 termelõ 8 millió palackot készít évente.

Emellett az õshonos fajták szerepe nagyon fontos. A legjelentõsebb fajták a következõk: Nosiola, Müller Thurgau, Marzemino, Teroldego Rotaliano és a Vino Santo, amelyek mind DOC borok.

A kóstolási tapasztalatok alapján mondható, hogy a Nosiola az egyik legizgalmasabb helyi fajta. Ez az egyetlen autochton fehér fajta Trentinóban amit a 19. században leírtak korán érõ robosztus szõlõként. Egyedi, elegáns aromavilág jellemzi, kellemesen friss és gyümölcsös.

Másik izgalmas élmény a testes, elegéns, mélyrubin színû Teroldego Rotaliano fajta, ami autentikus példája a trentinói borkészítésnek. Rendkívül elegánsan fejezi ki a termõhely jellegzetességeit.

Nem utolsósorban sok grappát készítenek, többek között a fenti fajtákból is.

Forrás:
Borászat.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Fazekas Sándor a brazil mezõgazdasági miniszterrel tárgyalt
NextContinue
Megkezdi mûködését hazánk elsõ hivatalos borportálja

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press