2006: a kiváló borok éve
A hosszan tartó meleg õsz mind a vörös, mind a fehér boroknak kedvezett. Rekordmagas mustfokokat mértek a termelõk, a jellemzõen 17-18 mustfokkal szüretelt Badacsonyi kéknyelû például az idén elérte a 22 mustfokot, ami kiemelkedõen jó minõségû bor készítését teszi lehetõvé.
Igaz, a minõség kiemelkedõ, a mennyiség viszont csökkent a tavalyihoz képest. A FigyelõNet által megkérdezett szakértõk szerint többen azt is elképzelhetõnek tartják, hogy bizonyos borfajtákból hiány lesz a következõ szüretig. A mennyiség csökkenésével jár, hogy idén 10-50 százalékkal nõtt a szõlõ felvásárlási ára, s ez a borok árának tíz és húsz százalék közti emelkedését idézi elõ a jövõ évben.
Jó õsz, jó termés
Tompa Imre borszakértõ is fantasztikusnak tartja az idei termést, a júliusi forróság és fõleg a szeptemberi szép napok megemelték a cukorfokokat, miközben a szép savak és intenzív aromák is megmaradtak – mondja. Az idei borok a szakértõ szerint tüzesek, aromásak, magas savtartalmúak lesznek, fehérborban az évszázad borát várják, és vörösben is különlegesen jó borok készülnek az idei szõlõbõl. „Jó õsz, jó termés”- idézi a magyar bortermelés egyik alapszabályát Tompa Imre, aki szerint rég nem volt ilyen jó évjárat, mint idén. A mennyiség azonban közepes, de ez nem is baj, hisz megakadályozza a túltermelést. A kisebb mennyiség oka a természet viselkedésében keresendõ, a szakértõ szerint a szõlõfürt életének korai szakaszában nem kedvezett a hideg a termésnek, így az átlagos fürtsúly idén kisebb. Durván 3 millió hektoliter lesz az idei termelés, ez fél millióval kevesebb az átlagnál.
Tokaj: a szárazborok éve
Jó minõségû, ugyanakkor a tavalyi mennyiséghez képest kevesebb volt az idei szõlõtermés – erõsítette meg Marcinkó Ferenc, a Tokaji borvidék Hegyközségi Tanácsának küldötte, aki szerint azt, hogy milyen volt az adott év, Tokajban az aszútermés határozza meg. Az pedig nem volt kiemelkedõen nagy, de a szakértõ szerint a jó minõségû szõlõnek köszönhetõen szép szárazborok készülhetnek az idén. Marcinkó Ferenc szerint kedvezõ volt az idõjárás, bár menet közben lehetett volna több csapadék.
A szõlõ felvásárlási ára és a borok ára növekedni fog, mert a korábbi nagy óborkészletek fogyóban vannak, és csökkennek a pincék tartalékai. Az, hogy az idei termés hiányt hoz-e, csak a következõ szüret elõtt derül ki – mondta Marcinkó Ferenc, aki szerint azonban a készlet jó esetben is csak épphogy kitart jövõ õszig.
Eger: kevés a Bikavér
Gál Lajos, az Egri borvidék hegyközségi küldötte szerint is megcsappant a pincék borkészlete az elmúlt idõszakban, és egyes fajtákból, mint például az Egri bikavér, már most is jelentkeznek a hiány tünetei és megjósolható, hogy ez így is marad a következõ szüretig. Ez természetesen az árak emelkedését vonhatja maga után, de a dráguláshoz hozzájárul a termelõk erre való törekvése és a kevesebb termés is. Gál Lajos szerint azonban az továbbra is kérdés marad, érett-e a magyar piac az áremelkedésre, és ha igen, meddig emelkedhetnek az árak. A szakértõ szerint az idei év a nagy vörösborok és a savharmóniás szép fehérborok évjárata.
Az idei vörösek 2-3 mustfokkal magasabbak lesznek, különleges ízharmóniájuk és zamatuk teszi õket igazán különlegessé. A szakértõ szerint az idei vöröseket hosszabb ideig kell majd érlelni, de mindazok, akik nem kapkodtak a szürettel, kiemelkedõen jó minõségû borokra számíthatnak. Gál Lajos szerint a csökkenõ termés nem tendencia, kutatásai bizonyítják, hogy hazánkban hektikus az évi szõlõtermés mennyisége, valamint idén a természet végezte el a terméskorlátozást, köszönhetõen a virágzási problémáknak és a peronoszpóra megjelenésének.
Badacsony: soha ennyi fajta szõlõ nem volt 20 fok fölött
Dr. Májer János, az FVM badacsonyi Szõlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója szerint is az idei év különleges idõjárása és fõleg a csodálatos õsz valószínûleg az utóbbi évtizedek legjobb borászati évjáratát fogja eredményezni. Ezt erõsíti meg Varga Péter, Magyarország legnagyobb pincészetének, az évi tízmillió palack bort forgalmazó Varga Pincészet tulajdonosának véleménye is. Szerinte néhány hete még félõ volt, hogy ha a csapadékos hideg idõ már október elején beköszönt, akkor a Kékfrankosok, a Cabernet-k és az Olaszrizlingek nem érnek be megfelelõen és gyenge minõséget adtak volna a középérésû fajták is, mint például a Chardonnay, a Szürkebarát vagy a Merlot, a Kékburgundi.
Szerencsére az utóbbi évtizedek egyik legszebb és leghosszabban tartó õsze köszöntött ránk – mondta. A meleg, napos idõben a cukorképzõdés folyamatos volt. Soha ennyi fajta nem került a csúcsminõséget jelentõ 20-as mustfok fölé – mondja Varga Péter, aki szintén megerõsítette, hogy kiemelkedõ minõségû borok készülhetnek idén.
Árérzékeny magyar piac
Tompa Imre borszakértõ szerint a szõlõárak emelkedése a borárban sajátságos módon kevésbé érvényesíthetõ az itthoni árérzékenységnek köszönhetõen. Ehhez járulhat hozzá a recesszió hatása, amely azonban még nem mérhetõ. Azt sem tudni, hogyan jelennek meg a megszorítások a polcárakban, és ez továbbgyûrûzik-e a borárakban.
A vásárlói kosárból elõször az élvezeti cikkek pottyannak ki – mutat rá a szakértõ, aki szerint a konzumösszeg csökkenése még inkább az olcsóbb és kevésbé minõségi borok irányába tereli a fogyasztást. Asztali borban pedig már így is hiány van – mondja Tompa. A tavalyi és tavalyelõtti évjáratok asztali borai egyszerûen elfogytak, az utóbbi évek sajátos fejleménye volt az importborok beömlése az alsó polcokra.
A borimportõr IFDT ügyvezetõje, Szalay Péter szerint az idei 4-5 százalékos importbor-növekedésre a jövõ évben még 3-4 százalék jöhet. Mint mondta, míg a feldolgozószektor koncentrált, addig a termelõi szektor atomizált, a kunsági szervezõdések kivételével a legtöbb vidéken a termelõ ki van szolgáltatva a felvásárlónak, így nekik most jól jön a felvásárlási ár emelkedése. A megoldást Tompa Imre is az integrációban, az igazi szövetekezetek létesítésében látná, ez azonban a szövetkezeti ágazat veszteségessége miatt saját erõ, tõke és hitel híján aligha indul meg a közeljövõben.
Érdemes felhalmozni a 2006-os évjáratú borokat
A fentiek szerint tehát az idei évjárat különösen jó lesz, így ha a jövõben 2006-os bort találunk a polcon, nyugodt szívvel megvehetjük. Tompa Imre például arra készül, hogy jelentõs készleteket halmoz fel a 2006-os borokból, hisz késõbb ritkaságszámba mehet különleges minõségük.
Forrás:
Figyelõ
http://www.fn.hu