2017. szeptember 25. Eufrozina

hírek

Huszonhatodszor nyitja meg kapuit a Budapest Borfesztivál

Mádi Kör Éves Bemutató

Idén is átadták a tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borát

Pécsen zárult a Bor roadshow

Kiemelkedő lehet az idei évjárat Villányban

Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére

DIVINO+ANJUNA=SUMMERWINE

Villányi Rozé Fesztivál

Muscats du Monde 2017: magyar aranyérem és Top 10 helyezés a világ legrangosabb muskotály borversenyén

Paradigmaváltás a bormarketingben

szavazás

Az olaszrizling külföldiül legyen...

Oris

Nemes

Mandola

szavazok

könyvek

A különc borvidék

Lehet, kicsit "különc" cím, de aki végiglapozza a kötetet, talán egyetért vele, mert a Soproni borvidék valóban olyan sajátos, egyetlen más borvidékkel sem összehasonlítható jegyeket mutat fel, amelyek mindegyiktől megkülönböztetik. A múlt és a jelen néhány részletének feltárása, bemutatása persze csak "útmutató", hogy aki valóban szeretne megismerkedni a világörökségben lévő borvidékkel, a soproni borokkal, az kedvet kapjon akár egy pohár kékfrankosra vagy kései szüretelésű zenitre.

A soproni borászok a rendszerváltás után talán kicsit későn ébredtek, tőkeszegények voltak, ezért hátránnyal indultak, de az elmúlt években sokat tettek azért, hogy behozzák lemaradásukat és a borvidék "visszafoglalja" az elmúlt évszázadokban kivívott helyét a magyarországi és az európai borpiacon. Hogy törekvéseik nem voltak hiábavalóak, azt azok az elismerések is bizonyítják, amelyeket az elmúlt években értek el nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi versenyeken is.

Sopron és a bor ezredéve összetartozó fogalmak. Akik napjainkban dolgoznak a szőlőkben és a pincékben, azok teremtik meg a lehetőségét, hogy újabb évszázadok után is

teremjen még szőlő a Fertő-parti lankákon, hogy Sopron megmaradhasson olyan városnak, amelybe érdemes - éppúgy, mint a múltban - messze földről is ellátogatni. Köszönet érte. És köszönet jár azoknak is, akik segítették, támogatták a könyv megjelentetését, a soproni önkormányzatnak, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnak és a Kisalföld napilapnak.

 

Horváth Ferenc újságíró, a Kisalföld munkatársa, számos, a Soproni borvidékről, szőlészekről, borászokról szóló írás szerzője. A Különc borvidék című kötete második könyve. Míg az elsőben (Szilas, a gyűrűkirály - Alexandra Kiadó, 2003) egy olimpiai és világbajnok tornász pályafutását tárta az olvasók elé, addig ebben a munkájában a borvidék múltjának és jelenének feltárására, bemutatására vállalkozott, a teljesség igénye nélkül, kiemelve a legfontosabb mozzanatokat, megrajzolva - törésektől sem mentes - pályaívét.

Aki kezébe veszi ezt a szép kiállítású könyvet, olyan borvidékkel ismerkedhet meg, amely páratlan Magyarországon. Páratlanná, különccé nemcsak természeti adottságai teszik, hanem azok az emberek is, akik sajátos, a szőlőműveléshez, borkészítéshez kapcsolódó, abból eredő, azt meghatározó kultúrát alakítottak ki az évszázadok során.


A szerző nem tagadhatja el - tárgyilagos stílusa ellenére sem -, hogy milyen mélyen kötődik e vidékhez, az itt élő emberekhez. Sopronban élni számára a létezés legtermészetesebb formája, ezért egyáltalán nem véletlen, hogy ezúttal olyan könyvet írt, amelynek névtelen és nevesített szereplői éppúgy szeretik városukat és a Fertő-tájat, mint ő maga.

Kapcsolódó weboldal

Adatlap

Cím:

A különc borvidék

Szerző:

Horváth Ferenc

Kiadó:

Bormarketing Műhely Kht. - 2005.

belépés

e-mail:

jelszó

regisztráció

belépés

keresés

hol?

mit?

keresés

e-mail a szerkesztőknek

Borászat.hu - A Borászat első oldala

2002-2017

Powered by DomainNet - Készítette: Báhidszki Márton Desing: Soltész Mátyás