2017. december 18. Auguszta

hírek

Eperjes Károly kapta a Pannon Bormíves Céh Bussay László Emlékdíját

Nagymamák elfeledett receptjeit keresik Tokaj-hegyalján

Szőke Mátyás az Év Bortermelője

ProWein Düsseldorf magyar pálinkákkal

BORMEDENCE 2017

#KoccintsAszuval 2017

Felépült Feldebrőn az Egri borvidék legnagyobb pincészete

Valami bűzlik a tokaji szőlőfelvásárlás körül

Gazdafilmek Éjszakája – filmet forgatott a dinnyetermelő, a libatenyésztő és a borász

A borkészítés legrégebbi nyomait találhatták meg Grúziában

szavazás

A seregélyek védelme indokolt?

Igen

Nem

Mindegy

Nem tudom

szavazok

Fórum

Hogy csináljam?

47 - 18 | 17 - 1

Nem vagy belejelntkezve, így nem szólhatsz hozzá!

Hozzászólások:

maszi

2011. 10. 17. 19:37:41

Üdv! A segítségeteket szeretném kérni. Mézből erjesztett bort szeretnék csinálni, de mellé még ízesíteni is, az ízesítéssel van a problémám. Ha mondjuk préselt málna lével szeretném ízesíteni, akkor azt a készítés melyik szakaszában rakjam bele? Az elején, az első átszűrésnél, vagy a végén....? Vagy ha málnalevet is rakom bele akkor az valamilyen nem kívánt hatást is kiválthat? És még meg szeretném azt is kérdezni hogy kb. 10 liter borhoz mennyi málnalé szükséges...
Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

sorszám: 47

Mackó

2011. 09. 20. 13:41:09

Lehet e bort erjeszteni úszófedeles inox tartályban? Hol távozik a keletkező széndioxid?
Mackó

sorszám: 46

KARI

2011. 08. 28. 19:34:40

TISZTELT URAIM egy kerdesem van onokhoz van 35 l 4 eves borom szeretnem tarolni tovabb.nem volt lefejtve a sepro rol most kostoltam meg nagyon eros szeretnem tovabb tarolni kerm segitseguket hogy hogyan taroljam es milyen edeny be korso ba vagy pedig hordob a .TISZTELETTEL KARI

sorszám: 45

guszpapa

2011. 08. 13. 17:46:09

Tisztelt borászok!
Megvételre ajánlottak Pannon Frankoas szőlőt.3-4 q-t vennék belőle,de a boráról semmit sem tudok.Az interneten szinte semmit nem találni róla.Ha tudnak segítsenek,mert zsákba macskát nem akarok.
köszönettel
guszpapa

sorszám: 44

B.P.

2011. 05. 11. 09:50:30

B.P. mondta (22):
"Van egy kis szőllőnk Badacsonyban. Minden mostoha bánásmód ellenére még terem is. Ezért "kénytelen vagyok" bort készíteni - ahogy még nagyszüleimtől láttam: darálom, préselem, néha fejtem, még ritkábban kénezem. Probléma1: A szőllő (olaszrizling) eleve egy száraz bor alapanyag. Én meg a félédes (max. félszáraz) bort szeretem. Próbáltam profi borászok tanácsát kikérni, hogyan lehetne valahogy "kevésbé szárazzá tenni a bort", de "háztartási borászatban" is használható tanácsot nem kaptam. (ilyenek voltak, mint pl. borhűtő, amivel kellő pillanatban megszakítható az erjedés, stb.). Probléma 2: Ennek ellenére, amikor a hordóból kiveszem a bort, azért "valamennyire fogyasztható". Ha viszont demizsonban, üvegben áll néhány napot, vagy pláne hetet (természetesen már messze nem pincehőmérsékleten), akkor olyan lesz mint a "lórúgás". Legalább ez ellen mit lehetne tenni?"

Az olaszrizlingből lehet száraz de extra édes bort is csinálni. Ha édes bort szeretne, akkor a legközelebbi termést várja meg amíg teljesen beérik. ezt pl onnan lehet látni, hogy a fürtkocsány elfeketedik- elbarnul. vegyen szemmintákat a terület különböző részeiről és ha a szőlőmagok legalább 80% bár bebanult, akkor el lehet kezdeni a szüretet.- őpersze ez rettentő szubjektiv, mint annyi minden a borászatban. Javslok egy mustfokolő beszerzését, az Auchanban 1200 HUf körűl van. Ha a must 20-22 fok körül van, akkor van esély félédes borra. Ha ennél kevesebb, melegitsen fel 2-3 liter mustot és keverjen el benne annyi cukrot, ami kellően megemeli a cukorfokot. öntse vissza a mustba és indulhat a zajos erjedés. Javaslom ne erjessze ki teljesen szárazra, hanem állítsa meg az erjedést. Az, hogy hordőból levett bor megecetesedik, az természetes mert nincs stabilizálva de nem a hőmérséklettől, hanem a levegővel való érintkezéstől függ- ha levegővel érintkezik, akkor azonnal elkezdődik egy oxidációs folyamat. Ha vesz egy üveg bort , kiönti a felét, egy hét múlva jó eséllyel ua fogja tapasztalni.

sorszám: 43

B.P.

2011. 05. 11. 09:39:06

B.P. mondta (38):
"Tisztelt Borászok! Bortermelő ismerősöm tanácsára egy penészes fahordóba rézgálicot tettem, és pár napig benne hagytam. Alaposnak tűnő kimosás után biztonsági megfontolásból feltöltöttem vízzel, amit egy hétig benne hagytam. Egy hét után a kifolyó víz kékes színű volt, ezért még egyszer alaposan kimostam, majd feltöltöttem musttal. A bor kiforrott, de most attól rettegek, az esetlegesen benne maradt rézgálic valami bajt csinálhat. Kimutatható e házi módszerekkel a rézgálic jelenléte, eltávolítható e valahogy (pl deritonnal) illetve van e élettani kockázata."

Nem tettem volna bele rézgálicot.... őblitse ki még legalább 3-4 szer vizzel, utána fórróvízzel és tegyen bele egy nem rozsdás láncot, kb félig kell felengedni, alaposan görgesse meg, kb 20-30 percen át. Talán ezzel még megmenthető ma hordó a jövő évre de azért nem vagyok túlzottan optimista. Nem javasolnám, hogy rézgáliccal tisztított hordóból fogyasszon bort, komoly mérgezés lehet belőle. Üdv.

sorszám: 42

B.P.

2011. 05. 11. 09:35:06

B.P. mondta (39):
"Tisztelt Borászok! Segítséget szeretnék kérni: vörösborom nem forrt ki teljesen (egy kicsit pezsdül) és elkezdett ecetesedni (pár napja). Mit tegyek - tehetek vele? A segítséget elöre is köszönöm! Gyuri"

Kedves Gyuri, a gond sok helyről jöhet, pls hordő, seprő stb. Nyilván már késő mert a kérdése februári, ha időben érszleli legközelebb ezt a gondot akkor kénezni kell. A baj súlyosságától függően, 5-20 gr/hektó. Azonban vigyázat, a túlkénezés a fejfájáson kívűl egyéb problámákat vethet fel.

sorszám: 41

magua

2010. 03. 12. 11:38:27

üdv.hogyan lehet meggátolni a musttal édesitett fehérbor utóerjedését? mennyi must ajánlott 100l borhoz?
kompressor@ citromail.hu
köszi magua.

sorszám: 40

RédlGyuri

2010. 02. 14. 20:52:37

Tisztelt Borászok!
Segítséget szeretnék kérni: vörösborom nem forrt ki teljesen (egy kicsit pezsdül) és elkezdett ecetesedni (pár napja). Mit tegyek - tehetek vele?
A segítséget elöre is köszönöm!
Gyuri

sorszám: 39

kalap

2009. 12. 27. 08:41:02

Tisztelt Borászok!
Bortermelő ismerősöm tanácsára egy penészes fahordóba rézgálicot tettem, és pár napig benne hagytam. Alaposnak tűnő kimosás után biztonsági megfontolásból feltöltöttem vízzel, amit egy hétig benne hagytam. Egy hét után a kifolyó víz kékes színű volt, ezért még egyszer alaposan kimostam, majd feltöltöttem musttal.
A bor kiforrott, de most attól rettegek, az esetlegesen benne maradt rézgálic valami bajt csinálhat.
Kimutatható e házi módszerekkel a rézgálic jelenléte, eltávolítható e valahogy (pl deritonnal) illetve van e élettani kockázata.

sorszám: 38

Jani bá

2009. 12. 02. 17:29:24

Tisztelt borászok!
Segítségre szorulok! Rizling mustom a hüvösebb idő beköszöntével megállt félúton a forrásban.Borélesztővel, melegítéssel próbálkoztam de nem hatódott meg tőle.
Tud valaki valamilyen adalékot ami elindíthatná!
Köszönettel: Jani bá

sorszám: 37

Trabucco

2009. 11. 23. 12:45:01

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Gödöllőre járok a Szent István Egyetemre, ahol egy eset tanulmányt kell írni, valamilyen cégről.

Én egy borászatot választottam, de a dolgozathoz szükségem lenne pár adatra:
-felvásárlási árak (akár több évre visszamenőleg)
-Piaci kihívások
-Válaszok a piaci kihívásokra, a gazdaság működése.

Kérem, aki tud bármi hasznosat, érdekeset az írjon nekem.
Az e-mail címeme: toth.andor@freemail.hu

A segítséget előre is nagyon szépen köszönöm!
Tamás

sorszám: 36

AndrasEger

2009. 08. 29. 20:12:06

Üdv Pista!

Először is tudni kellene,hogy a borod mesterséges úton lett-e édes tehát megakadt az erjedésben ,vagy utólag lett valamilyen módon pl.sűrített musttal édesítve.Szóba jöhet az erjesztés utólagos megindítása fajhélesztővel, de ha megvan a megfelelő alkoholtartalom legegyszerűbb ha száraz borral házasítod a kívánt édességnek megfelelő arányban.Remélem kielégítő válaszat adtam a kérdésedre.

sorszám: 35

fucker

2009. 08. 29. 09:20:01

Tisztelt borászok

Még amatőr vagyok a borászat terén, de 3 éve feketeribizli bort készítgetünk. Eddig minden jól ment és jó kisbor volt az eredmény. Idén viszont a bor megállt a forrásban. Ajánlottak élesztőgombát hozzá, az már +volt de semmi változás. Van valami más "trükk" esetleg?
Előreis köszönöm a segítséget

sorszám: 34

Csaba bá

2009. 07. 25. 13:29:36

Kedve "Pista" és egyáltalán, bárki!
Van egy régi, kicsit durva szólás-mondás: HÜLYE KÉRDÉSEKRE PEDIG NEM VÁLASZOLOK!"
Nos, nem állítom, hogy itt bárki, hülye kérdéseket tett volna fel!
De!
Van, amire bizony nincs válasz!
Van, amire az illető e-mailcímére kéri a választ.
És van, amire a választ csak hosszú szakmai tanulmányok útján lehet megkapni - a kérdezőnek maga-magától!
Hát ez van!
Azonkívül akik itt kérdeznek, meg válaszolgatnak, azok általában nem főállású internetszolgáltató- tanácsadók! Van, hogy hetekig nem jut el az ember ide - pl. mert a saját szőlejében van tennivalója, vagy neadj Isten - nyaral!
Remélem, megnyugtattam! Vagy felidegesítettem?! Ez is célom volt!

sorszám: 33

Pista

2009. 07. 17. 10:18:02

Kár volt ide belépnem, mert most nézem végig a kérdéseket, nem nagyon válaszolgatnak.

sorszám: 32

Pista

2009. 07. 17. 10:12:48

Túl édes lett a borom. Tud valaki segítweni, hogy kicsit szárazabb legyen? Vegyes borról van szó.Rosé féle

sorszám: 31

csöves

2009. 04. 28. 19:33:50

Hogyan kezdjem?
Van szőlő területem, nem nagy 1 hektár. Ezidáig mindig eladtam a termést, sajnos sokszor rá is fizettem. Van pincém, eligazodom a bor készítésében! Ezidáig csak saját használatra készítettem, mert nem igen tudtam olyat venni elfogadható áron ami ízlett is. A sajátom nem rossz.
Most viszont a közeljövőben át szeretnék térni a bor termelésre, természetesen hivatalosan! Mit kell tennem, hogy ez a dolog beinduljon. Megköszönném ha valaki leírná a lépéseket szép sorban. btkklaci@gmail.com E-mail címen bármikor elérhető vagyok!
Köszönöm előre is!

sorszám: 30

berci1770205

2009. 03. 23. 07:54:32

Üdv mindenkinek, ha bárkinek tanácsra, segítségre van szüksége, akkor forduljon hozzám bizalommal, Veszprém-megyében hétvégéken esetleg előzetes egyeztetés után házhoz (pincéhez) megyek és hibás beteg borok kezelésében tanácsot adok, illetve megoldom a problémát.

sorszám: 29

papó

2009. 02. 22. 15:30:14

Tisztelt K.Csaba bá !Kérem hogy a következő cimre irja meg a borkészitésről kért segitségre a választ. ygobuz@freemail.hu

sorszám: 28

Csaba bá

2009. 01. 30. 11:49:53

Kedves Tibor 26! Látom, elég régen nem tudott senki tanácsot adni a ribizlibor alkoholtartalmát illetően. Nos, mint élelmiszerminősítő szakmérnök, csak a hagyományos Malligand-fokolót tudom ajánlani! Ez ugyebár lényegében desztilláció útján állapítja meg borok és egyéb alkoholtartalmú folyadékok szesztartalmát. majdnem minden élelmiszervizsgáló laboratóriumban megtalálható, de ha ezt a vizsgálatot rendszeresen végezné, akkor érdemes beszerezni a "műszer"-t . Sok sikert! K. Csaba bá

sorszám: 27

Tibor

2008. 11. 28. 17:31:56

Tisztelt Boraszok!
Tudna-e valaki tanacsot adni abban,hogy a ribizlibornak hogyan,milyen eszkozzel tudnam megmerni a fokat( alkohol/%),ugyanis mas a fajsulya mint a szolobornak.Hol szerezhetnem be ezt az eszkozt?Es a savtartalmat meg a cukortartalmat a bornak hogyan tudnam megallapitani? Kernem segitsen valaki ezekben a kerdesekben ha tud.
Koszonom.

sorszám: 26

papó

2008. 11. 25. 18:19:01

Kedves kezdő boriránt érdeklődők . Azt hiszem rossz helyen érdeklődünk. Ezen a helyen valószinü nem fogunk segitséget kapni .Nagy kár! Pedig ezek az emberek bővithetnék a nagyszerű Magyar borkultura területét.

sorszám: 25

papó

2012. 09. 25. 19:20:02

A bejegyzés feladójának kérésére törölve.
Borászat.hu

sorszám: 24

Pinokkio

2008. 10. 26. 14:49:35

Van egy Wagner fele borfokolom amit a pince takaritasnal talaltam az aposom utan. Sajnos nem tudom hasznalati utasitas hianyaban hasznalni. A fenti borfokolohoz szeretnek hasznalati utasitast kerni - kapni. koszonom

sorszám: 23

malvin

2008. 10. 17. 16:40:36

Van egy kis szőllőnk Badacsonyban. Minden mostoha bánásmód ellenére még terem is. Ezért "kénytelen vagyok" bort készíteni - ahogy még nagyszüleimtől láttam: darálom, préselem, néha fejtem, még ritkábban kénezem.
Probléma1:
A szőllő (olaszrizling) eleve egy száraz bor alapanyag. Én meg a félédes (max. félszáraz) bort szeretem. Próbáltam profi borászok tanácsát kikérni, hogyan lehetne valahogy "kevésbé szárazzá tenni a bort", de "háztartási borászatban" is használható tanácsot nem kaptam. (ilyenek voltak, mint pl. borhűtő, amivel kellő pillanatban megszakítható az erjedés, stb.).
Probléma 2:
Ennek ellenére, amikor a hordóból kiveszem a bort, azért "valamennyire fogyasztható".
Ha viszont demizsonban, üvegben áll néhány napot, vagy pláne hetet (természetesen már messze nem pincehőmérsékleten), akkor olyan lesz mint a "lórúgás".
Legalább ez ellen mit lehetne tenni?

sorszám: 22

sajti

2008. 09. 10. 14:42:11

Házilagos technológiával,kis tételben édes bort szeretnék készíteni,minden megoldás érdekel.Előre köszönöm!

sorszám: 21

mi-zo

2008. 08. 27. 08:24:40

Tisztelt borászok
Borkészítéshez kérek segítséget. Amatőr vagyok még soha nem készítettem bort, most viszont az apósomtól megkapom a szőlőtermést (Zalagyöngye). Élni szeretnék a lehetőséggel még hozzá nem értésem ellenére is, ugyanakkor mégis egy finom (méz)édes nem túl savas fogyasztható nedűt szeretnék létrehozni amit hideg téli estéken jólesik kortyolgatni. Várom segítségüket!
Köszönettel: Mikolay Zoltán mi-zo@freemail.hu

sorszám: 20

Steve

2008. 08. 09. 22:58:55

Szőlő telepítés előtt állok, valaki tudna segíteni a fajta kivállasztásában? Zalában van pincém, a hegy nyugati fekvésű, a talaj minősége jó. Nekem főleg a Pinot Noire-t és a Chardonnay-t ajánlották az éghajlat miatt, de én szeretnék egy korai szüretelésü vörösbor fajtát is. Szóval ha valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném.
respecth@freemail.hu

sorszám: 19

Jani

2008. 05. 08. 12:41:15

Édes bort szeretnék készíteni. Hogyan tegyem? Minden megoldás érdekel

sorszám: 18

belépés

e-mail:

jelszó

regisztráció

belépés

keresés

hol?

mit?

keresés

e-mail a szerkesztőknek

Borászat.hu - A Borászat első oldala

2002-2017

Powered by DomainNet - Készítette: Báhidszki Márton Desing: Soltész Mátyás