2019. január 16. Gusztáv

hírek

Télen sem pihen a gazda, várja a sok papírmunka

Balla Géza az Év Bortermelője

Év Bortermelője 2018

Folyamatosan nő a borászati ágazat árbevétele

Tízmilliárdos borászat építését tervezi egy pinceszövetkezet Somogyban

Befektetne?

Visszatér a Nemzetközi Bormarketing Akadémia!

27. Budapest Borfesztivál

Óvatosan a pincében, kezdődik a mustgáz-szezon

Dömping az alföldi feldolgozóknál

szavazás

A seregélyek védelme indokolt?

Igen

Nem

Mindegy

Nem tudom

szavazok

2018-08-03

Miniszteri engedéllyel cukrozhatják a magyar bort

Ha az időjárás rendkívül kedvezőtlen volt a szőlőre, akkor a must alkoholtartalmát miniszteri engedéllyel lehet növelni - az ezt tartalmazó agrárminiszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A friss szőlő, a szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust, illetve a még erjedésben levő újbor alkoholtartalmának a növelését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezheti az agrárminiszternél. A javaslat kiterjedhet egy- vagy több borvidékre, illetve az egész országra is - derül ki a szövegből.

Az alkoholtartalom 0,5 térfogatszázalékkal növelhető. Az engedélyt a miniszter 15 napon belül adja meg és közzé teszi azt a Hivatalos Értesítőben. Azzal egy időben az Európai Bizottságot is tájékoztatja az engedélyezésről.

A must alkoholtartalmának javítására több eljárás is van: alkalmazható szacharóz hozzáadása, vagy sűrített must hozzáadása is. Az újbornál viszont a hagyományok - és az uniós szabályozás értelmében - hűtéssel elért sűrítéssel lehet megtenni. Vagyis önmagában a rendkívüli helyzetben adható engedély nem jelenti azonnal a cukor hozzákeverését a borhoz.

Sőt, az Európai Unió a bor minimális és maximális alkoholtartalmát is előírja, amely aszerint eltérhet, hogy milyen területbesorolásba esik a termesztés helye. Magyarországon az összes szőlőtermő terület a C. I. kód alá tartozik, ami azt jelenti, hogy az alsó küszöbérték 9 alkoholfok lehet, míg a friss szőlő, a szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust, a még erjedésben lévő újbor és a bor teljes alkoholtartalmát nem növelhetik 12,5 százalék fölé. Vagyis látszik, hogy bizonyos esetekben az erjedés tökéletes lefolyásához szükséges a cukorhozzáadás.

Forrás: napi.hu

Hozzászólások a hírhez:

Nem vagy bejelentkezve, ha te is hozzá akarsz szólni, akkor kérlek jelentkezz be!

belépés

e-mail:

jelszó

regisztráció

belépés

keresés

hol?

mit?

keresés

e-mail a szerkesztőknek

Borászat.hu - A Borászat első oldala

2002-2019

Powered by DomainNet - Készítette: Báhidszki Márton Desing: Soltész Mátyás