2019. január 16. Gusztáv

hírek

Télen sem pihen a gazda, várja a sok papírmunka

Balla Géza az Év Bortermelője

Év Bortermelője 2018

Folyamatosan nő a borászati ágazat árbevétele

Tízmilliárdos borászat építését tervezi egy pinceszövetkezet Somogyban

Befektetne?

Visszatér a Nemzetközi Bormarketing Akadémia!

27. Budapest Borfesztivál

Óvatosan a pincében, kezdődik a mustgáz-szezon

Dömping az alföldi feldolgozóknál

szavazás

A seregélyek védelme indokolt?

Igen

Nem

Mindegy

Nem tudom

szavazok

2018-04-12

Nem akármilyen borok mérettettek meg a Hortobágyon

Balatoni Olaszrizling és Egri Cabernet Franc lettek a XII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!

A Hortobágyon tizenkettedik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft, Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni.

Kovács Pál versenytitkár köszöntőjében elmondta, hogy a bio borverseny presztízse évről évre folyamatosan erősödik, miután a bio borágazat fejlődésnek indult és egyre több termelő lát fantáziát a hazai fogyasztásnak sajnos még mindig csak néhány százalékát kitevő termékben. Idén hat magyar és egy felvidéki borvidék 12 pincészete 32 borral képviseltette magát az április 10-én a hortobágyi Ökotúra Vendégházban megrendezett versenyen. A zsűri elnöke, Kaló Imre szomolyai borász értékelésében kiemelte, hogy a versenyre beküldött bio borok kitűnő minőségüknek köszönhetően minden tekintetben felveszik a versenyt a legjobb magyar nem bio borászatokkal, sőt nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.

1. Fehér borok: 25 bort értékeltek, többségében száraz kategóriában, két félszáraz és két édes bor kivételével. Ezek közül csúcsbor minősítés kapott:

• Bio Háromszög Olaszrizling 2016, Dobosi Pincészet 92 pont A bor jellemzői: aranyszínű, gyümölcsös, barackos, mandulás, vaníliás illatok, de sokkal inkább a fajta és termőtalaj uralja. szép savgerincen nyugvó telt ízű, enyhe mandulás jeggyel. simogató test, harmonikus korty, a szájban nagyon kerek, gyümölcsös, zamatos és izgalmas, hosszú lecsengés és nagy potenciál.

2. Vörös borok: Itt öt mintát értékelhetett a zsűri, amely közül két bor ért el 90 vagy annál magasabb pontszámot. Csúcsbor címet kapott:

• Bio Cabernet Franc 2013, Gajdos Pincészet, Egri borvidék A bor jellemzői: mélyvörös szín, összetett, gyümölcsös, fűszeres meggyes, fekete ribizlis illattvilág, élő savak, nagy test és alkohol, a szájban telt, gyümölcsös, simogató, bársonyos tanninok, a végén rumos meggy ízeivel, rendkívül hosszú lecsengéssel. Külön érdekesség, hogy a Gajdos Pincészet korábbi, 2009-es évjáratú Cabernet Franc-ja 2013-ban a Mundus Vini versenyen elnyerte a nagy aranyérmet. Erre korábban még nem volt precedens, hogy egy magyar biobor ilyen magas elismerést kapott volna. Ezen a megmérettetésen több ezer bort neveztek be, de 2013-ban mindössze hét nyerhette el a nagy aranyérmet. A csúcsborok borászatai részt vehetnek 2019. február 13-16. között a németországi Nürnbergben megrendezendő MUNDUS VINI 2019 Biofach nemzetközi versenyén.

A győztesek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. támogatásával jutnak ki a világ legnagyobb bio borversenyére. A nyolctagú zsűriben többek között közreműködött: Kaló Imre, a Borászok Borásza (2011), a zsűri elnöke, Hárs Tibor, borász (Szajk, Pécsi borvidék) Siku Szabolcs, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezető ellenőre Kerekes Sándor, a Debreceni Borozó szerkesztője.

Forrás: HajduPress

Hozzászólások a hírhez:

Nem vagy bejelentkezve, ha te is hozzá akarsz szólni, akkor kérlek jelentkezz be!

belépés

e-mail:

jelszó

regisztráció

belépés

keresés

hol?

mit?

keresés

e-mail a szerkesztőknek

Borászat.hu - A Borászat első oldala

2002-2019

Powered by DomainNet - Készítette: Báhidszki Márton Desing: Soltész Mátyás