2019. január 16. Gusztáv

hírek

Télen sem pihen a gazda, várja a sok papírmunka

Balla Géza az Év Bortermelője

Év Bortermelője 2018

Folyamatosan nő a borászati ágazat árbevétele

Tízmilliárdos borászat építését tervezi egy pinceszövetkezet Somogyban

Befektetne?

Visszatér a Nemzetközi Bormarketing Akadémia!

27. Budapest Borfesztivál

Óvatosan a pincében, kezdődik a mustgáz-szezon

Dömping az alföldi feldolgozóknál

szavazás

A seregélyek védelme indokolt?

Igen

Nem

Mindegy

Nem tudom

szavazok

2018-04-10

Négymilliárd forintos kormányzati támogatással létesít kutatóközpontot a Debreceni Egyetem a tokaji borvidéken

A kormány a pénz mellett gyönyörű ingatlanokkal is támogatja a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiájának létrehozását.

A kormány támogatja a Debreceni Egyetem Komplex Bortudományi Kutató-Fejlesztő Intézményi Egységének, más néven a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémia létrehozását és kutatási tevékenységét. Az erről szóló, Orbán Viktor miniszterelnök által szignált kormányhatározat a mai Magyar Közlönyben jelent meg.

Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter múlt héten, egy más témában tartott rendezvényen már beszélt arról, hogy a kormány támogatja a Debreceni Egyetem mintegy négymilliárd forint értékű, funkcionális élelmiszerek fejlesztésére vonatkozó kutatási projektjét.

- A magyar élelmiszergazdaság jövője szempontjából nyilvánvalóan jobb perspektívákat nyújtanak a funkcionális élelmiszerek, mint a hagyományos tömegáruval való megjelenés a világpiacon. Ehhez azonban megfelelő tudományos kutatási háttér kell, ezért a Debreceni Egyetem a tokaji borvidéken, Mádon hozna létre egy kutatóközpontot. Ennek kialakítását a kormány is támogatja, csakúgy mint a nemzeti oltóanyaggyár koncepciójának előkészítését – mondta akkor Kósa Lajos.

A most megjelent kormányhatározat szerint a következő években 4 milliárd forintot költhet az egyetem a Mádi Bor Akadémiára.

2018-ban 1 milliárd, 2019-ben 900 millió, 2020 és 2022 között évenként 700-700-700 millió forint kormányzati támogatással számolhat az intézmény.

A kormány emellett több, Mádon lévő ingatlan ingyenes vagyonkezelésbe adásával is segíti a Mádi Bor Akadémia létrehozását, így például az egyetem vagyonkezelésébe kerül a Borsay-kastély és a Grossmann-ház. A két, szomszédos épületet nemrégiben teljesen megújították, így gyönyörű ingatlanokban alakíthatja ki a borakadémiát az egyetem.

2015-ben kötöttek együttműködési megállapodást

A Debreceni Egyetem és Mád önkormányzata egyébként már két éve hivatalosan is együttműködik. 2015-ben írták alá a kutatást és az oktatást is érintő megállapodást.

- Régi vágyunk, hogy tudományosan is alátámasszuk a tokaji borok különlegességét. A Debreceni Egyetem segítségével szeretnénk bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait. Ez remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdas

A polgármester kifejtette: a település az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg.

Szilvássy Zoltán rektor az aláíráson kiemelte:

a Debreceni Egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében többek között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni.

– Kutatóink azt elemzik, hogy milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepe, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – sorolta Szilvássy Zoltán.

A rektor hozzátette: az együttműködés keretében további mezőgazdasági, turisztikai, egészségtudományi kutatásokat terveznek, az agrártudományokat és az élelmiszeripart is bevonják a közös munkába.

A borvidék egyik gyöngyszeme

A tokaji borvidék ma már a világörökségi listán szerepel, ahol Mád a világörökségi magtelepülések egyike. Mád település értékét, szépségét nem csak a "királyok borának" köszönheti, hanem a kivételes termőterület és mikroklíma, a geológiai kincstár, a pincék világa és az évszázadok máig élő borászati mesterfogásai, s nem utolsósorban Tokaj-hegyalja hajdani mezővárosának Európa-szerte érdeklődésre számot tartó építészeti értékeinek. A település a 13. században már létezett. 1567-ben a törökök felégették a falut, de ismét felépült, jelenleg 2200-an lakják. Rendezvényei (Mádi Újbor Ünnep, Jó éjszakát! Mád, Mádi Furmint Ünnep) évről évre nagyon sok érdeklődőt vonzanak a községbe.

Forrás: dehir

Hozzászólások a hírhez:

Nem vagy bejelentkezve, ha te is hozzá akarsz szólni, akkor kérlek jelentkezz be!

belépés

e-mail:

jelszó

regisztráció

belépés

keresés

hol?

mit?

keresés

e-mail a szerkesztőknek

Borászat.hu - A Borászat első oldala

2002-2019

Powered by DomainNet - Készítette: Báhidszki Márton Desing: Soltész Mátyás