2018. március 21. Benedek

hírek

MUNDUS VINI 2018 / tavasz

Háromfajta támogatás a borászoknak

A tokaji aszú sikere

Magyar borokat népszerűsítettek Varsóban

Furmint Február Nagykóstoló száz kiállító boraival

Épülnek a közösségi feldolgozók Tokaj-Hegyalján

Átadták Etyek felújított borászati központjait

Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén

Decanter/Hine International Restaurant of the Year 2017: Babel, Budapest

Megválasztották a Magyar Bor Nagydíj nyerteseit

szavazás

A seregélyek védelme indokolt?

Igen

Nem

Mindegy

Nem tudom

szavazok

2017-11-15

A borkészítés legrégebbi nyomait találhatták meg Grúziában

Évszázadokkal korábban kezdhetett el az emberiség bort termelni, mint ahogy azt eddig sejtették kutatók. Legalábbis erre utal egy lelet, amit egy grúziai ásatáson tártak fel régészek.

Idáig a legrégebbi, bor tárolására használt edényleletünket Iránban fedezték fel 1968-ban, és 7000 évesre tették a korát. A most felfedezett agyagedény azonban 8000 évvel ezelőtt keletkezhetett.

A lelet egy nagyobb volumenű régészeti munka során került elő: nemzetközi régészek egy csoportja két grúziai falu romjait tárta fel az elmúlt években. Mindkét település az újkőkorszakban létezett, számos tárgyi emlék került elő ebből a korból.

A régészeket különösen lenyűgöztek az előkerült égetett agyagedények, az egyik például egy méter magas és méter széles, 300 liter tárolására alkalmas tartály volt. Ráadásul díszítések is voltak rajta, ami a kutatók szerint leginkább szőlőszemek lehettek.

Szénizotópos kormeghatározással az edények készítését a kutatók időszámításunk előtt 6000 és 5800 közé tették. A kutatás során összesen 30 edénymintát és 26 talajmintát elemeztek, így sikerült több mintában is a borkősav jelenlétét kimutatni, illetve több olyan savat is, ami a szőlőtermesztésnél és a borkészítésnél is előfordul. Hogy nem egyszerűen csak szőlőt tároltak az edényekben, hanem bor is készülhetett ott, arra utal az edény formája, ami kifejezetten folyadék számára készült, illetve hogy a szőlő nyomai vélhetően elbomlottak volna már az idők során.

A felfedezés arra utal, hogy itt készülhetett jelenlegi tudásunk szerint legkorábban bor. Érdekesség, hogy a korábbi iráni lelettől, amit idáig a legkorábbi borkészítőhelynek ismertünk, ez a település csak 500 kilométernyire fekszik.

Forrás: !!444!!!

Hozzászólások a hírhez:

Nem vagy bejelentkezve, ha te is hozzá akarsz szólni, akkor kérlek jelentkezz be!

belépés

e-mail:

jelszó

regisztráció

belépés

keresés

hol?

mit?

keresés

e-mail a szerkesztőknek

Borászat.hu - A Borászat első oldala

2002-2017

Powered by DomainNet - Készítette: Báhidszki Márton Desing: Soltész Mátyás