2017. szeptember 25. Eufrozina

hírek

Huszonhatodszor nyitja meg kapuit a Budapest Borfesztivál

Mádi Kör Éves Bemutató

Idén is átadták a tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borát

Pécsen zárult a Bor roadshow

Kiemelkedő lehet az idei évjárat Villányban

Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére

DIVINO+ANJUNA=SUMMERWINE

Villányi Rozé Fesztivál

Muscats du Monde 2017: magyar aranyérem és Top 10 helyezés a világ legrangosabb muskotály borversenyén

Paradigmaváltás a bormarketingben

szavazás

Az olaszrizling külföldiül legyen...

Oris

Nemes

Mandola

szavazok

2017-04-24

A fehérborok vitték a prímet a kőrösi versenyen

A napokban rendezték meg Kiskőrösön a hagyományos városi borversenyt. A több mint kétezer hektáros termőterülettel rendelkező hegyközség tagjai mindössze hetven borral neveztek.

Ebből negyvenegy fehér-, tizennégy rozé, öt siller- és tíz vörösbor volt. A zsűri tagjai három mintának nagy aranyérmet, huszonháromnak pedig aranyérmet ítéltek. A kiskőrösi borversenyen megválasztották a város borait is. A Szentpéteri Borpince Kft. két terméke, a 2016-os Chardonnay és a 2015-ös szüretelésű Blauburger, illetve a Vass Bor Kft. 2016-os Néró bora erősíti a borváros presztízsét.

A megméretésen legeredményesebben szereplők: Szentpéteri Borház, István Borház, a Boranal Kft., Vass Bor Kft., Kiss és Társai Kft. és a Kossuth Pinceszövetkezet voltak.

Filus János zsűritag, a Kaskantyúi hegyközség elnöke lapunknak elmondta, hogy a fehérborok szerepeltek igazán jól a versenyen. Amióta a kadarka termesztése háttérbe szorult, a kiskőrösi termelők inkább a fehér fajtákat termesztik. Filus János hiányolta a térségre jellemző, tradicionális szőlőfajtákból készített borokat, így a kadarkát, az ezerjót és az arany sárfehért.

A cserszegi fűszeresek és a kékfrankosok jól szerepeltek a megmérettetésen. Ez azért is fontos – mondta a szőlész – mert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa álláspontja szerint azok a szőlőtelepítők kapnak a pályázatuk benyújtásakor többletpontokat, akik az említett két fajta mellett még a rajnai rizlinget részesítik előnyben.

Távol maradtak

Szűcs Gyula, a Kossuth Pinceszövetkezet elnöke is bírált. Hangsúlyozta, hogy bár összességében szép borokat kóstoltak a zsűritagok, a díjakat főként a nagyobb cégek hozták el. Mindössze 9 kistermelő nevezett a mintáival a cégek mellett. Az elnöke szerint a térségben a reduktív borok jelentik az ágazatban a kitörési lehetőséget. A vörösborokról az volt a véleménye, hogy még nyersek, az év második felében készülnek el teljesen.

Forrás: baon.hu

Hozzászólások a hírhez:

Nem vagy bejelentkezve, ha te is hozzá akarsz szólni, akkor kérlek jelentkezz be!

belépés

e-mail:

jelszó

regisztráció

belépés

keresés

hol?

mit?

keresés

e-mail a szerkesztőknek

Borászat.hu - A Borászat első oldala

2002-2017

Powered by DomainNet - Készítette: Báhidszki Márton Desing: Soltész Mátyás