2017. november 20. Jolán

hírek

Felépült Feldebrőn az Egri borvidék legnagyobb pincészete

Valami bűzlik a tokaji szőlőfelvásárlás körül

Gazdafilmek Éjszakája – filmet forgatott a dinnyetermelő, a libatenyésztő és a borász

A borkészítés legrégebbi nyomait találhatták meg Grúziában

Nő a kereslet a minőségi magyar borok iránt Angliában

Borpiac: a drágulás ellenére a jobb minőséget keresik a fogyasztók

Elindult a Nemzeti borkincstár program

Év Bortermelője: idén 6 jelölt

Újak, frissek, fiatalok – 5 új borász került be 2017-ben a Juniborba

Dél-balatoni évjáratjelentés 2017

szavazás

A seregélyek védelme indokolt?

Igen

Nem

Mindegy

Nem tudom

szavazok

2017-04-24

A fehérborok vitték a prímet a kőrösi versenyen

A napokban rendezték meg Kiskőrösön a hagyományos városi borversenyt. A több mint kétezer hektáros termőterülettel rendelkező hegyközség tagjai mindössze hetven borral neveztek.

Ebből negyvenegy fehér-, tizennégy rozé, öt siller- és tíz vörösbor volt. A zsűri tagjai három mintának nagy aranyérmet, huszonháromnak pedig aranyérmet ítéltek. A kiskőrösi borversenyen megválasztották a város borait is. A Szentpéteri Borpince Kft. két terméke, a 2016-os Chardonnay és a 2015-ös szüretelésű Blauburger, illetve a Vass Bor Kft. 2016-os Néró bora erősíti a borváros presztízsét.

A megméretésen legeredményesebben szereplők: Szentpéteri Borház, István Borház, a Boranal Kft., Vass Bor Kft., Kiss és Társai Kft. és a Kossuth Pinceszövetkezet voltak.

Filus János zsűritag, a Kaskantyúi hegyközség elnöke lapunknak elmondta, hogy a fehérborok szerepeltek igazán jól a versenyen. Amióta a kadarka termesztése háttérbe szorult, a kiskőrösi termelők inkább a fehér fajtákat termesztik. Filus János hiányolta a térségre jellemző, tradicionális szőlőfajtákból készített borokat, így a kadarkát, az ezerjót és az arany sárfehért.

A cserszegi fűszeresek és a kékfrankosok jól szerepeltek a megmérettetésen. Ez azért is fontos – mondta a szőlész – mert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa álláspontja szerint azok a szőlőtelepítők kapnak a pályázatuk benyújtásakor többletpontokat, akik az említett két fajta mellett még a rajnai rizlinget részesítik előnyben.

Távol maradtak

Szűcs Gyula, a Kossuth Pinceszövetkezet elnöke is bírált. Hangsúlyozta, hogy bár összességében szép borokat kóstoltak a zsűritagok, a díjakat főként a nagyobb cégek hozták el. Mindössze 9 kistermelő nevezett a mintáival a cégek mellett. Az elnöke szerint a térségben a reduktív borok jelentik az ágazatban a kitörési lehetőséget. A vörösborokról az volt a véleménye, hogy még nyersek, az év második felében készülnek el teljesen.

Forrás: baon.hu

Hozzászólások a hírhez:

Nem vagy bejelentkezve, ha te is hozzá akarsz szólni, akkor kérlek jelentkezz be!

belépés

e-mail:

jelszó

regisztráció

belépés

keresés

hol?

mit?

keresés

e-mail a szerkesztőknek

Borászat.hu - A Borászat első oldala

2002-2017

Powered by DomainNet - Készítette: Báhidszki Márton Desing: Soltész Mátyás