2017. május 27. Hella

hírek

Milliárdos károkat okozott a jégverés

Alapításának 15. évfordulóját ünnepelte a Béres Szőlőbirtok

VI. GERE JAZZ FESZTIVÁL

Elhunyt Konyári János

Bor, mámor Bénye fesztivál 2017-ben is

Megvannak az Országház borai

A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot

Jásdi István lett idén a Borászok Borásza

Hat aranyérmet kaptak a tokaji borok Bordeaux-ban

Mely borvidékeket radírozza le a térképről a klímaváltozás?

szavazás

Az olaszrizling külföldiül legyen...

Oris

Nemes

Mandola

szavazok

2017-04-24

Húsz éves a Kopar

1997. Mi történt húsz évvel ezelőtt? Ekkor ismerte meg a világ Dollyt, a klónozott birkát, a Titanic alatt sok papír zsebkendőt sírtak tele a mozikban, a Kemény Dénes vezette pólócsapat pedig első komoly eredményeként Európa-bajnok lett… És ez az évjárat adta az első, azóta ikonikusnak számító Kopar Cuvée-t is. A bor aktuális évjáratának előjegyzése most indul.

Ez a bor sok szempontból úttörőnek számított a magyar piacon: az egyik első bor, amely fantázianévvel került forgalomba, ráadásul mára olyan sikeres márkává vált, hogy sok borkedvelőnek elsőként a Kopar neve ugrik be, ha villányi vörösborokról esik szó. A bordeaux-i en primeur rendszer mintájára létrehozott előjegyzés is újdonságnak számított hazánkban, ennek köszönhetően minden évjárat piacra lépése előtt a borkedvelők kedvezőbb áron foglalhatják le maguknak a kívánt mennyiséget.

A ‘90-es években a villányi borászok figyelme a bordeaux-i fajtákból készült házasítások felé fordult, hiszen ekkor a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot már igazán népszerűnek számítottak a borvidéken. Villány természeti adottságai is azt támasztották alá, hogy érdemes ezekkel a szőlőfajtákkal komolyan foglalkozni.

A Kopar már az indulás évében is egy fantázianév volt, amely a pincészet csúcsboraként a legnagyobb presztízzsel bíró termőterületről kapta a nevét, és amely mindig a legjobb dűlők válogatásából készül. Csak kiemelkedő években készül el, 1997 óta a mostani a tizenharmadik évjárata az ikonikussá vált bornak.

2000 az évszázad legjobb évjárataként vonult be a bortörténelemkönyvekbe, ami a Kopar életében is mérföldkőnek számít, sokan ekkor jegyezték meg maguknak Gere Attila borát. A 2000-es Kopar ma is nagy megbecsülésnek örvend a gyűjtők körében, nem kis részben azért, mert napjainkban is hatalmas élmény kóstolni.

Az elmúlt 20 évben az alapkoncepció nem változott, kisebb finomításokra ugyanakkor sor került a magasabb minőség érdekében. Természetes például, hogy az első évekhez képest ma már alacsonyabb tőketerheléssel dolgoznak a szőlőben. Induláskor még a cabernet sauvignon volt meghatározó fajta a házasításban, ez markánsan a 2006-os évjárattal változott, amit egyébként az egyik legelegánsabb Koparként tartanak számon. Ekkortól a cabernet franc és a merlot dominál, míg a sauvignon nagyjából 10%-ban veszi ki a szerepét. Ugyanekkor változott a hordóhasználat is, a gyümölcsösebb végeredmény érdekében azóta a bor 40%-a nagyobb méretű hordókban érik.

A legfrissebb, 2013-as évjárat az eleganciát helyezi előtérbe, kifinomult, fineszes bor, amiben a gyümölcsösség hangsúlyos. Április 15-étől május 15-éig jegyezhető elő az évjárat, a gyűjtői érték emelése érdekében kizárólag tizenkét palackot tartalmazó, egyedi kivitelezésű faládában.

Forrás: [hirszerkeszto]

Hozzászólások a hírhez:

Nem vagy bejelentkezve, ha te is hozzá akarsz szólni, akkor kérlek jelentkezz be!

belépés

e-mail:

jelszó

regisztráció

belépés

keresés

hol?

mit?

keresés

e-mail a szerkesztőknek

Borászat.hu - A Borászat első oldala

2002-2016

Powered by DomainNet - Készítette: Báhidszki Márton Desing: Soltész Mátyás